Falimnderit pėr vizitėn tuaj nė Web-faqėn RRJEDHA.20M.COM- Welcome To My Homepage

KLUBI I ARTISTEVE DHE GAZETAREVE 'RRJEDHA' ARTISTS AND JOURNALISTS CLUB ' Edicioni:  Krijimtaria letrare e Nijazi Ramadanit Monografia  Shtegtim ne histori - I - Poblicistika, letrat  Argetuese Krijimtaria = NIJAZI RAMADANi ~ PROFILI SHUME DIMENZIONAL Hulumtime, shenime  RrjedhaPress  Faqja e parë (Ballina) Photo - Galeria- Foto artet pamore, skenike, letrare, muzikore Galeria Rrjedha Revista  RRJEDHA Rrjedhapress Rrjedha Piktura- publikimet e SHB Rrjedha Ballina  RRJEDHA  Fotografia Libri Personalitete Spektri-thjerëza~ Personazh i lirisë Favorite Links

Klubi i artistėve dhe gazetarėve "Rrjedha", Gjilan, Kosovė

Rrjedha vepron edhe si Shtëpi Botuese me seli në Gjilan, Kosovë e cila funksionon në kuadër të Klubi i Artistëve, Shkrimtarëve dhe Gazetarëve|Klubit të Artistëve, Shkrimtarëve dhe Gazetarëve Rrjedha me seli në Gjilan.

Tabela e përmbajtjeve:
1. Titujt e botuar
2. Botimet
3. Shtëpia botuese Rrjedha
4. Edicion "Rrjedha" Gjilan
5. Lidhje të jashtme

1. Titujt e botuar

2. Botimet

Libri në procesin e botimit e të shtypit, ku në këto produkte përfshihen: almanakë, vjetarë, katalogë,albume filatelie, albume për ngjyrosje, albume me figura për fëmijë, repertorë me informacione numerike, repertorë alfabetikë, broshura muzikë e kënge, fletore pune muzike për detyra, si dhe botime të tjera që janë si libra me disqe, shirita magnetikë, kaseta, filma ose diapozitivë, me kushtin e dyfishtë*[1]

3. Shtëpia botuese Rrjedha

Shtëpia botuese Rrjedha është edicion i Klubit të Artistëve, shkrimtarëve dhe gazetarëve "Rrjedha" në Gjilan. Editon Këshilli botues: Nijazi Ramadani,letrar, publicist, Jahi Jahiu, dramaturg, Nuhi Ismajli, studius letrar, gjuhëtar, edicioni për fëmijë dhe të rinj editohet nga Avdush Canaj,shkrimtar, si dhe në seksione dhe biblioteka tjera. Rrjedha si edicion i pavarur, mjet arkivorë, informativ dhe kulturorë. Dhe nuk i përket asnjë spektri politike, por nuk është as apolitike, as (jo)fetare apo ndonjë pro(ant)grupi tjetër etnik. As nuk financohet nga askush tjetër pos nga ekipi i pavarur Rrjedha.

SH.B. Rrjedha ka faqen elektronike botuese: Rrjedha me botimet e veta sjell materiale ekskluzive krijime dhe të huazuara apo të përkthyera nga mediumet më të ndryshme të botës, si dhe ka për qëllim krijimin e një transverzale për qasjen dhe integrimen e shqiptarëve dhe të tjerëve ne sferat e zhvillimeve shkencore historike-aktuale me dëshmitë, faktet dhe zhvillimet më të rëndësishme globale dhe mbarë shqiptare.

4. Edicion "Rrjedha" Gjilan

Stampa:SH.B. Rrjedha

SHB "Rrjedha"( Shtëpia botuese, "Rrjedha"), po ecën mbarë nga fillimi i vitit 2000, kur është "datëlindja e saj e dytë" apo “ringjallja e saj" e rifillimit të punës së saj. Botohen vepra nga më të ndryshme. Shtëpia botuese "Rrjedha" ka botuar të përkohshmja mujore "Ushtima e Maleve" në vitin 2001/2002, ku e ka pasqyruar edhe zhvillimet aktuale, politike, kulturore, historike të cilat patën përfshirë rajonin si Kosovë Juglindore. Në këtë gazetë është botuar gjithçka drejt për së drejti dhe nga dorëshkrime. Kjo gazetë është mbajtur me punë, përkushtim dhe seriozitet. Dalja e asaj mujoreje ka pasur lexuesit e shtresave të ndryshme.

5. Lidhje të jashtme

Ju falimnderit per viziten tuaj ne Web-faqėn RRJEDHA.20M.COM- Welcome to my homepage:RRJEDHA, By:Nijazi Ramadani

Jahi Jahiu lindi në fshatin Sllubicë të komunës së Gjilanit, më 1959, shkollimin fillor dhe të mesëm i kreu në Gjilan, ndërsa fakultetin e Arteve - Dramaturgjinë në Universitetin e Beogradit, është njëri nga pesë dramaturgët e parë shqiptar.

Përmbajtja

Biografia

Jahi Jahiu, dramaturg dhe teatrolog, i cili ka realizuar tri projekte madhore dhe të adaptuara për skenë me të cilat gati se identifikohet si teatrolog, ka punuar gjatë viteve të ’80-ta, në Radoi Televizioni Prishtinës RTP në programin kulturor/artistik dhe të dramës, ish drejtor i Teatri profesional Gjilan në mandatin e kaluar pesëvjeçar. Jeton e punon në Gjilan.

Veprimtaria skenike

Jahi Jahiu përmes Teatrit profesional Gjilanit në vite '80-90-ta, i sjellë në skenë të inskenuar prej tij, vepra të mëdha dhe me vlera e të nivelit kombëtar dhe botëror, si dhe vepra tjera artistike të nivelit skenik të atyre viteve. Ishte karrierë e atij profili që po e bënte ai, në jetën skenike, ishte momenti që po përbënte një ngjitje më të rëndësishme në historinë e teatrit, ku i vihen bazat e një teatri modern, kur më së miri iu gjet teatrit në një gjendje gjysmëprofesionist. Dhe me ardhjen e tij si një nga pesë dramaturgët që kishte Kosova e atyre viteve. Krijimtaria artistike skenike sapo kishte zënë vend të mirëfilltë në lëvrimin e dramës shqipe origjinale, si: “ Rropollari”, " Familja e shenjtë ", ku si dramaturg dhe regjisor i shfaqjeve të autorit Beqir Musliut, te zhanrit komedi, dhe i bazuar në humorin e hollë tradicional të popullit, ndiqte të seriali i TVP "Autobusi". Me ardhjen në Teatrinë e Gjilanit dhe Telivisionin e Prishtitnës në vitet e '80-90-ta, vijnë edhe autorët e huaj. Jahiu inskenoi tekstet dramatike të Mirosllav KërlezhesNë agoni” dhe të atij të Ivo BreshanitHamleti në Livriçkën e poshtme”, duke e sjell në skenë dramën e njërit nga autorët më të njohur Beqir Musliut’ Familja e shenjtë” . Pastaj, "Ligatina", dramë e Nebi Islami(Musa Ramadani) regjisor Jahi Jahiu&(I.Ymeri), Panairi i Gjilanit, 1995. Si dramaturg, drejtor teatri dhe regjisor i shfaqjes Ligatina dramë e Nebi Islamit, e realizoi, si dhe u mundësoi që të vihen në skenë një varg autorë të rinj të cilët ngjitën në skenë Talia me emra të nderuar artsitë, aktor dhe autorë të dramaturgjisë shqipe dhe autorëve të huaj, duke sjellë edhe drama botrore dhe alternative të reja apo rryma moderne teatrore. Sidomos në skenën e këtij teatri u ngjitën me shfaqje nga emra të mëdhenj autorësh të skenës teatrore, ku pati guximi i trupës aktoresh e gjilanasve ishte tejet i madh, nga se përgatiti edhe shfaqje të autorëve të mëdhenjë kombëtar dhe botëror. Jahi Jahiu është anëtar i Këshilli Drejtues te Qendra Kinematografike e Kosovës, i cili këshill përbëhet nga:Çun Lajçi, Eqrem Basha, Agron Vula, Ismet Sijarina.

Çmimet

Në Festivalin e Komedisë shqiptare të mbajtur në Preshevë në konkurrencë me shfaqjet me të cilat kanë marr pjesë teatrot nga Shqipëria, e Kosova, rRegjisori dhe autori i shfaqjes “O s`kam një shok”, Jahi Jahiu, ka fituar dy çmime në Festivalin e Komedisë shqiptare në këtë festival është përfaqësuar me dy shfaqje nga Teatri i Gjilanit dhe shtëpia teatrore “Laboratorium”,ku është nderuar për shfaqjen më të mirë dhe regjinë më të mirë.

Skena dhe dramaturgjia

Regjisor dhe dramaturg i shfaqjeve skenike

Nijazi RAMADANI: Permbledhja me poezi 1978/2008, /Imazhe kohe/ Sh.B. Rrjedha, 2008, GjilanVeprat ~Bibliografia

Nijazi Ramadani lindi në vitin 1964KokajGjilanit (Kosovës), ku i kreu mësimet e para (fillore) dhe shkollën e mesme dhe të lartë Matematikë-Fizikë,Universiteti i Prishtinës në Gjilan dhe Prishtinë, që ishte një bazë e mirë për të përvijuar krijimtarinë e nisur që nga bankat e shkollës fillore dhe për një integrim në arte. Krijimtarinë fillestare për fëmijë dhe të rritur ka filluar ta publikojë në periodikun letrar në fund vitet e shtatëdhjeta dhe tetëdhjetës, kur edhe anatemohet nga jeta publike pas rreshtimit politik në Lëvizjen Kombëtare të atyre viteve dhe pikërisht për këtë burgoset në 25 korrik të vitit 1981. Merret me shkrime letrare, publicistike, kulturore dhe politike të cilat i boton herë pas here në të përditshmet dhe periodikun shqiptar. Shkrimet mund t'i gjenden edhe të botuara në të përditshmën “Rilindja”, pastaj në revistën letrare e periodike “Jeta e Re”, "Pionieri"' GEPi, Flaka të Shkupit, "Haemus", Bukuresht, Gazeta Athina, Athinë, Gazeta Shkodra si dhe “Shkëndija”, “Revista Paqja”, të Prishtinës, por edhe në gazetat shqiptare “Shekulli” të Tiranës dhe “Koha jonë”. Ramadani më pas vazhdoi me paraqitjet në gazetën “Bujku”,"Euro-Rilindja,Tiranë,“Koha ditore”, “Zëri”, “Bota e Re”, "Fokus", “Epoka e re”,ku punoi pas vitit 2000, dhe botoi varg shkrimesh në të përditshmet: "Express", "Infopress" “Kosova sot”, “Iliria post”, "Pavarësia News" "Lajm" të Prishtinës, Agjensia e lajmeve "[[Kosovapress]. Gjatë punës së tij u muar me të gjitha zhanret e shkrimeve gazetareske, duke përfshirë editorialin, komentin, replikën,reportazhin, përshkrimin, skicën,fejtonin etj. Gjatë punës së tij në mediat elektrinike dhe të shkruara ishte redaktor përgjeëse te e përkoshmja "Ushtima e maleve", dhe në redaksitë në cilat punoi, ku përvç punës në gazetari, botoi artikuj të ndryshëm dhe shkrim letrare dhe publicistike. Punon mësimdhënës në shkollën "Mulla Idris Gjilani" në VelekincëGjilanit, koordinator i artistëve, krijuesve, gazetarëve “Rrjedha”, udhëheq edicionin “Rrjedha”, ku botoi një varg veprash, dhe editoi revistën "Ushtima e maleve", është anëtar te Shoqata e shkrimtarëve të Kosovës. Jeton e krijon në Gjilan.

Tabela e përmbajtjeve

[fshih]

Veprat

Libra të botuar

Opusi i tij krijues është i pasuruar me këto vepra dhe çmime letrare:

 • | Dhe shkronjë arbri-( përmbledhje me poezi), "Jeta e RePrishtinë, 1995,
 • | Kosova dhe vetëvendosja, "SH.B. Rrjedha"(Ushtima), Gjilan, 1998, trajtesë historike dokumentare dhe politike:
 • | Një qasje në teatër, SH.B. Rrjedha, 2004, Gjilan
 • | Vrojtime artistike, vështrime letrare, SH.B. Rrjedha, Gjilan, 2006.
 • | Qasje tjetër për skenën, 2006 ”SH.B. Rrjedha" Gjilan
 • | Imazhe kohe, poezi:1978-2008, SH.B. Rrjedha, Gjilan, 2008
 • | Imazhi i ngrirë, (roman)i marrë për botim në konkursin letrar 2006 nga SH.B. Buzuku.
 • |Çmimi letrar: Vendi i dytë në poezi" Libri shoku më i mirë", i ndarë me rastin e ditës së çlirimit të Gjilanit, 1978, komplet libra e stilograf nga Biblioteka "Amë" Gjilan.
 • |Fitues i Çmimit Kadmus: Klubi i shkrimarëve "Drita", revista Pelegrin, Athinë 2006, ia ndau çmimin për tregim vendi i tretë, si dhe për kritikë letrare, çmimi i parë.

Shkrime të botuara në media

Bibliografia e botimeve: Nijazi Ramadani: 1978/2008

 • |"Pionieri", nr.3, cikël me poezi, mars, 1978, Prishtinë
 • |"Rilindja për fëmijë", poezi"Lirisë", si dhe të përcjellur me portretin të autorit,",Krijues i ri-nxënësi udhëtar shembullor'",7.shtator.1978, Prishtinë.
 • |"Flaka e vëllazërimit/Shkollari",poezi, dhjetor 1979, Shkup.
 • |"GEP-Gazeta e pionierëve" dhe "BAT", vitet e '80-ta, poezi.
 • |Prej 24 koorik 1981/1990, si krijues i anatemuar pushoi përshkak të burgosjes nga se rreshtohet në Lëvizjen kombëtare të atyre viteve për Republikën e Kosovës dhe veprimatrisë në nxjerrjen në dritë të Fetushkës ilegale "[Ushtima e Maleve]", Kokaj,qershor'80-janar 1981.
 • Dy poezi te "Bota e re", 1995, Prishtinë.
 • |Cikël me poezi, nëntor 1995, "[Pionieri]"- revistë letrare për fëmijë, Prishtinë.
 • |Revista "[Fjala jonë]", 'Poezi", "[Cikël me poezi]", korrik, 1996, Prishtinë.
 • |Cikl me poezi:"[Fisi- pikë e pesë]", Revistën letrare e periodike "Jeta e Re",[1995],nr.6.
 • |Cikël me poezi, në gazetën ","Euro-Rilindja",Tiranë, 1996
 • |Cikël me poezi te Ars-poetika/': NIJAZI RAMADANI - GJAKU E DHEU I HARTES SIME ... poetika dhe tek Publiki
 • |Prozë:" Arapi i zi apo gjaku e dheut të hartës sime, përfshi në konkursin "ars-buzuku", numri 1 (35) i revistës letrare shqiptare "ars, 31 mars 2002
 • |Poezi/ tek'Kush i ka shkruar këto vargje ?,Rrjedha *|Revista "Agmia", numri 7 i revistës "[Agmia]" prozë, "Hata e madhe" Gjilan,2007
 • |TABLETË/TABLETÃ "Si të bëhen malet me zile që t’i dëgjojmë rënkimet e tyre- f.162...... Revista Haemus - Bukuresht / RUMAN
 • |Revista Haemus 3-4 /2006. Prozë: Shkëlqimi i rrasave të gurtë mbi çati dhe varrezat e martirëve me epitaf"
 • |"N'Itakën e vet pushon Zejno Halili",
 • |Proza, "Cupi"30 qershor,2008,"[Lajm]", shtojca për kulturë, Prishtinë.

Përmbledhje poezishë me poet të ndryshëm

 • |Gazeta Athina, më 18 maj 2007: te rubrika "Letërsi", përzgjodhi dhe botoi Hiqmet Meqaj një cikël me poezi "POEZI NGA KOSOVA"
 • |Cikël me poezi "POEZI NGA KOSOVA", AGIM VINCA dhe NIJAZI RAMADANI, Revista Letrare ADMET, botues Andi Meqaj .
 • |"Panarama e kijuesve të Kosovës juglindore", H.Këçiku, Prishtinë, 2004.

Cikël me poezish'

 • |Poezi:"Fisi-pikë e pesë"," Ata ikën në përjetësi" dhe "19 pranverat e Arbrit", web-faqja: Bashkimi Kombëtar-Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm
 • |Revista "Agmia", numri 7 i revistës "Agmia",2007, Gjilan

Shkrime për veprat e autorit

 • Ali D. Jasiqi, botoi botoi kritikën letrare"Poezi meditimesh të thella në veprën: "Pesëdhjetë shkrime për poezinë", kritikë letrare dhe te revista "Shkëndija", numer jubilar, mars 1996.
 • |Haxhi Vokshi, Pasthënie përmbledhjen me poezi"Dheshkronjë Arbëri" 1995,"Jeta e Re", Prishtinë,
 • |Hasan Bunjaku-"Syri kritikë mbi veprën poetike "Dheshkronjë Arbëri" 1995,"Bujku/Rilindja", Prishtinë, dhe exraktë nga recensioni "Dheshkronjë Arbëri" 1995,"Jeta e Re", Prishtinë.
 • |Vitrina e librit, Bujku, Prishtinë 1995, Shpend Halili: Botime të reja, "Dheshkronjë arbri-( përmbledhje me poezi), "Jeta e Re",1995, Prishtinë
 • |Bujku: Shpend Halili, botime të reja: Vështrim mbi librin"Kosova dhe vetëvendosja,(trajtesë historike dokumentare dhe politike) SH.B. "Ushtima", Gjilan.
 • |Tefik Selimi: Recension: Një qasje në teatër, SH.B. Rrjedha, 2004, Gjilan, "Bota sot", 2005, Prishtinë
 • |Minire Berisha:Botime"Libër me vështrime e trajtesa publicistike për artin letrare e pamore", Vështrime për arte, maj, 2004, Epoka e Re.
 • |Naile Demiri:"Shumë studies-pak arte", Epoka e re",gusht,2008, Prishtinë, vështrime rreth librit "Vrojtime artistike", vështrime letrare, SH.B. Rrjedha, Gjilan, 2006.
 • |Malësore Llapashtica:"Çmimet nuk japin as nuk e marrin kompetencën artistike", intervistë ekskluzive me Nijazi Ramadanin, krijues, publicist, pedagog dhe editor i SHB “Rrjedha” në 30 vjetorin e krijimtarisë letrare, bisedë me rastin e 30 vjetorit të krijimtarisë",Pavarësia News, Prishtinë, 2006.
 • |Prespektiva, Bujanoc, shtoator 2008, "Krijimi vjen si domosdeoshmeri", intervistë
 • |Tefik Selimi:"Iliria past", Prishtinë, 2006, "Vështrim kritik rreth veprës:"Qasje tjetër për skenën", 2006 , "SH.B. Rrjedha" Gjilan,
 • |Imazhe kohe, poezi:1978-2008, SH.B. Rrjedha, Gjilan, 2008 , Xhemë Karadaku, pasthënie.
 • “IMAZHE KOHE”, TUFËZ POEZISH QË REFLEKTON KRIJIMTARINË 30-VJEÇARE TË Nijazi RAMADANIT , 17 nëntor 2008 (Kosovapress)
 • Ilmi Musliu: Një udhëtim poetik 30-vjeçar, E përditshmja Kosova Sot, 27 nëntor 2008.
 • Imazhe kohe, poezi:1978-2008, M.Sabedini,Gazeta "Lajm", 26 nëntor 2008.

Personazhe autoriale në të përditshmet dhe revista

 • |Personazh:"Mësuesi Mustafë Koka dhe Hasan Alia", tetor, 1993, Bujku- "Rilindja", Prishtinë
 • |" Jehona", Bujanoc, 1993, portereti: "Kush ishte mësuesi Mustafë Koka
 • |Revista "Paqja", të Prishtinës, tetor, 2008 "Njerëz dhe fate"mësuesi Mustafë Koka.
 • |"N'Itakën e vet po pushon përjetësisht Zejna Halili",Gazeta "Shkodra" si dhe "Shkëndija"(2007)," dhe te Revista letrare shqiptare "ars" njofton daljen e numrit të 2 (40), 2004, në Shqipni, Kosovë, Maqedoni e Mal të Zi.
 • |Jeta 63 vjeçare teatrore e Gjilanit.

Shkrime, artikuj, recensione, vështrime për dramën dhe shfaqjet skenike

Përmbledhje shkrimesh të botuara nëpër media e shkruar dhe elektronike shqipe për dramën dhe skenën

 • |Drama për fëmijë: "Të pamoshtur gjer në vdekje", aktrim, roli kryesor (neg.) në shfaqjen skenike konkuruese për shkollat fillore të rajonit dhe në garat tjera.
 • |Jeta skenike 63 vjeçare e Gjilanit:Teatri profesional i Gjilanit e rikujton vetveten skenën tradicionale dhe moderne/
 • |Recension: "Gjenerali i ushtrisë së vdekur" i dramatizuar dhe në regji të prof. dr. Milto Kutali, Epoka e Re, 2000.
 • |Shfaqja skenike e veprës “As parë, as njohur”,i dramatizuar dhe në regji të prof. dr. Milto Kutali, Epoka e Re, 2001.
 • |Komedia "Gomari diversant", Jeton Neziraj, Teatri Kombëtar i Gjilanit, Koha ditore, Shtojca, 2006.
 • |Teatri i Gjilanit: Drama e N. Islamit "Ligatina" sipas veprës Musa Ramadanit Regjia, Jahi Jahiu, I.Ymeri
 • |Teatri i Gjilanit: Shfaqja me çmimin"A. Moisiu" Tiranë, "Darka publike", Teki Dërvishi
 • |Dy monodrama e Rexhep Qosjes:"Vdekja e një mbretëreshe",Eopka e Re,Prishtinë
 • |Ese mbi teatrin provincial"Qasje tjetër teatrore, Epoka e Re, Prishtinë, 2001
 • |Sistemi i vlerave e thyerjeve të mëdha :(Shfaqja e dramës Kohë e paemër e Ruzhdi Pulahës nga Teatri i Korçës), 2002, Rrjedha.
 • |Prometheu”, I.Kadare, Teatri Ferizaj, RRjedha, Gjilan.
 • |Një qasjeje groteske Teki Dërvishi: “ Repriza e lirisë”, 2003, Rrjedha, Gjilan.
 • |Skena teatrore e Gjilanit: (Komedia "As parë, as njohur"), Epoka e RE, 2001, Prishtinë
 • |Lexim racional i tragjedisë së Shekspiri, Epoka e Re, 2002,Koha ditore, Prishtinë
 • |"Realitet i shprehur me mjetet mitike", dramë "Kafeneja ballkanike ", Begzad Baliut , 2003, Epoka e Re, Prishtnë
 • |Në mes të dramës dhe Mono-dramës -"Kronisti i të vrarëve " M.Zymberaj, Epoka e Re, 2003, Prishtinë
 • |"Një thyerje meditative kohe": Mbi shfaqja "Ura e sakrificës" Teatri i Gjilanit, Zëri, Prishtinë, 17 prll. 2003
 • |Dramë e ndërgjegjes së vrarë", drama "Vegullia" Zëri, Prishtinë, 2004
 • |Teatri i Gjilani dha premierën e komedisë "Kumbara", Zeri, 2005, Prishtinë
 • |Skena gjilanasve me vlerat të reja, Zëri, Prishtinë
 • |Shfaqja me efekt te madh skenik: Shfaqja premier e komedisë "[Revolja]", Zëri, 2005, Prishtinë
 • |Teatri i Gjilanit :"Tuneli", Erson Zymberi, Zëri, 2005, Prishtinë
 • |"Mos e prek", Zëri, 2005, Prishtinë
 • |Premiera e Komedisë "Mysafiri i Mallkuar" autorit Ilir Bezhani, Pavarësia News, 2006
 • |Drama "Im at donte Adolfin" e Mehmet Kraja në regji të Agim Sopit, 2007, Zëri, Prishtinë
 • |Shfaqja "[Ditëlindja]" e Teatrit Gjilanit- Premierë si "Ditëlindje e trefishtë, Rrjedha, 2008
 • |Shfaqja premierë e Teatrit Gjilanit të zhanrit komedi " Ah, auzvajzi", Shqipe Kadriu, 2008, Rrjedha
 • |Nijazi Ramadani: Vështrim letrar, skenike dhe arte:
 • |Shekspir apo limonatë, ese për shfaqjen Hamleti, Rrjedha, 2004.
 • |Shpalosja e riciklimeve historike përmes artit skenik ”[Nata e fundit në Goli Otok]” të autorit Mehmet Kajtazi, RRjedha Gjilan, 2003
 • |Koha të shtrojmë çështjet e artit skenik", ese, Express, 2005, Prishtinë
 • |Gazetat shqiptare "Shekulli" të Tiranës: Rreth ramave "Marrëveshja mes teatrove, "Streha e të harruarve" në Gjilan." Teatri kombëtar i Tiranës, 2004.
 • |Lexim i “Hamletit” të Shakespeare a lomonatë, Rrjedha, Gjilan, 2004
 • |Gazeta "Koha jonë": Mbi dramën" Ligatina" Teatri i Gjilanit,2006.
 • |"Koha ditore", botoi në shtojcën për kulturë nga dramat "Rënia e sistemit të vlerave-Të mallkuarit", E.Petroci, K.ditore, mars 2002
 • Bisedë me Jozif Papagjonin,dramaturg dhe kritik teatror nga Tirana: Teatri duhet ti bëjë vend dramaturgjisë kombëtare, Epoka e re dhe Zëri, Prishtinë, 2003/04.

Vrojtime artistike letrare

 • |Vështrim mbi librin e Prend Buzhalës "Poet gjithëpërfshirës, Ali Huruglica ", Koha ditore, shtojca për kulturë, prill 2005.
 • |Poeti pushon i amshueshëm në vendlindje, Shkëndija, 2007, Prishtinë
 • |Monografia sa për të dëshiruara:"Biblioteka një kënd i dashur 1999-2005", Shefki Osmani,’05, Epoka e Re, gusht, 2005, Prishtinë.
 • |Përmbledhja poetike “Është vetëm një ëndërr”, e Lulzana Pajazitit, "Rrjedha", 2005, Gjilan
 • |Vepër serioze e një autore të re“Si dy fluturat” të Gresa Murati, Iliria post, 2006, Prishtinë.
 • |Rilexime: Poetika e Beqir Musliut, qershor, Zëri, qershor, 2006, Prishtinë, ARS- Poetika, Tiranë
 • |Panoramë e krijuesve " Grumbullim krijimesh letrare rreth libri:"Psherëtimë për tokën",H. Kqiku", Koha ditore, shtojca për kulturë, 2004 )
 • |Fabula të mbledhura nga Karadaku: Mr.Misini Misini,"Fjalë e porosi të mençura" , Zëri 2004,
 • |Rreth veprës letrare "Gjaku lirisë- letrat amanet", Tefk Zymberit "Dielli nuk vritet" , Pavarsia News, 2007, Prishtinë
 • |Misin Misini:përvuajtje e rikujtime"Libri që provokon lexuesin", 2002, Epoka e Re, Prishtinë.
 • |Shefik Shkodra: Lexime: Sjell një veper jetësore "Shtjella", 2005, edicioni, Rrjedha Gjilan,
 • |"Copëzime kohore në mes të traditës dhe modernitetin", vepra poetike "Paqja e brishtë", e Sabit Rrustemit, Zëri, nëntor 2007, Prishtinë
 • Vepra për fëmijë e Avdush Canajt moderne Zëri, Prishtinë, 2007
 • |Vështrim për veprat letrare poetike me poezi lirike të Lumnije Thaçit-Halili, "Zëri", 2007, Prishtinë dhe te Letërsia Shqiptare
 • |Mbresa për librin poetike të Mexhid Mehmetit "Përtej Harrimit","Zëri", 2007, Prishtinë.
 • |Mbi dy drama të Ramadan Mehmetit "Ura e Maskatarit" dhe "Poshtërim i ndjenjës"
 • |Mbi romani "Kalorësi i Karadakut", i autorit Ibrahim Kadriu, Iliria post, 2007, Prishtinë
 • |Vepra për fëmijë e Avdush Canajt moderne me strukturë dhe ligjërim universal-
 • |Recensione të shkurtra për dy veprat e Nuhi Ismajlit: Nga vlerat e traditës dhe Kureshtje letrare, Zëri, Prishinë, 2007.
 • |Lexime: Mbi romanin "Dashuri pa kufij", prozë e art-jetëshkrimit e Shqipe Kadishanit, Fokus, gusht, 2008
 • Prof. dr. Bahtie Gërbeshi-Zylfiu vepra monografike “Elena Gjika- jeta dhe vepra”, dhe teksti univerziatar" Barazia gjinore", Prishtinë, 2008, recensione, 23 tetor 2008, Zëri, Prishtinë
 • |Proart
 • |Arte: ~Arti si frymëzimi artistik ~Ramadan Arifi, krijuesi në margjina , 2005, Epoka e Re, Prishtinë.
 • |Portreti i krijuesit: Frymë artistik e piktorit, Demir Behluli, Zëri, 2006, Prishtinë
 • |Salih Musliu- piktor i ndërgjegjes dhe i mesazhit artistikë universal, 2007, Epoka e Re, Prishtinë
 • |Dhe botime tjera të botuara te: "Fokus", "Epoka e re",ku punoi pas vitit 2000, dhe botoi varg shkrimesh në të përditshmet: "Express", "Infopress" "Kosova sot", "Iliria post", "Pavarësia News", aktualitete dhe problematika kulturore" Agjensia e lajmeve "Kosovapress".
 • |Marrë nga shënimet përcjellëse te botimi i fundit "Imazhe kohe" *|",përmbledhje poetike me poezi:1978-2008, SH.B. Rrjedha, Gjilan, 2008'

Referencat

Lidhje të jashtme

Cikel me poezi nga permbledhja e fundit "Imazhe kohe", 2008, te autorit 


 -Nijazi Ramadani -Imzhe kohe 

 

Nijazi Ramadani~ VEPRAT-Bibliografia

 

Klubi i artistėve dhe gazetarėve "Rrjedha", Gjilan, Kosovė

 

Jahi Jahiu lindi në fshatin Sllubicë të komunës së Gjilanit, më 1959, shkollimin fillor dhe të mesëm i kreu në Gjilan, ndërsa fakultetin e Arteve - Dramaturgjinë në Universitetin e Beogradit, është njëri nga pesë dramaturgët e parë shqiptar.

Përmbajtja

Biografia

Jahi Jahiu, dramaturg dhe teatrolog, i cili ka realizuar tri projekte madhore dhe të adaptuara për skenë me të cilat gati se identifikohet si teatrolog, ka punuar gjatë viteve të ’80-ta, në Radoi Televizioni Prishtinës RTP në programin kulturor/artistik dhe të dramës, ish drejtor i Teatri profesional Gjilan në mandatin e kaluar pesëvjeçar. Jeton e punon në Gjilan.

Veprimtaria skenike

Jahi Jahiu përmes Teatrit profesional Gjilanit në vite '80-90-ta, i sjellë në skenë të inskenuar prej tij, vepra të mëdha dhe me vlera e të nivelit kombëtar dhe botëror, si dhe vepra tjera artistike të nivelit skenik të atyre viteve. Ishte karrierë e atij profili që po e bënte ai, në jetën skenike, ishte momenti që po përbënte një ngjitje më të rëndësishme në historinë e teatrit, ku i vihen bazat e një teatri modern, kur më së miri iu gjet teatrit në një gjendje gjysmëprofesionist. Dhe me ardhjen e tij si një nga pesë dramaturgët që kishte Kosova e atyre viteve. Krijimtaria artistike skenike sapo kishte zënë vend të mirëfilltë në lëvrimin e dramës shqipe origjinale, si: “ Rropollari”, " Familja e shenjtë ", ku si dramaturg dhe regjisor i shfaqjeve të autorit Beqir Musliut, te zhanrit komedi, dhe i bazuar në humorin e hollë tradicional të popullit, ndiqte të seriali i TVP "Autobusi". Me ardhjen në Teatrinë e Gjilanit dhe Telivisionin e Prishtitnës në vitet e '80-90-ta, vijnë edhe autorët e huaj. Jahiu inskenoi tekstet dramatike të Mirosllav KërlezhesNë agoni” dhe të atij të Ivo BreshanitHamleti në Livriçkën e poshtme”, duke e sjell në skenë dramën e njërit nga autorët më të njohur Beqir Musliut’ Familja e shenjtë” . Pastaj, "Ligatina", dramë e Nebi Islami(Musa Ramadani) regjisor Jahi Jahiu&(I.Ymeri), Panairi i Gjilanit, 1995. Si dramaturg, drejtor teatri dhe regjisor i shfaqjes Ligatina dramë e Nebi Islamit, e realizoi, si dhe u mundësoi që të vihen në skenë një varg autorë të rinj të cilët ngjitën në skenë Talia me emra të nderuar artsitë, aktor dhe autorë të dramaturgjisë shqipe dhe autorëve të huaj, duke sjellë edhe drama botrore dhe alternative të reja apo rryma moderne teatrore. Sidomos në skenën e këtij teatri u ngjitën me shfaqje nga emra të mëdhenj autorësh të skenës teatrore, ku pati guximi i trupës aktoresh e gjilanasve ishte tejet i madh, nga se përgatiti edhe shfaqje të autorëve të mëdhenjë kombëtar dhe botëror. Jahi Jahiu është anëtar i Këshilli Drejtues te Qendra Kinematografike e Kosovës, i cili këshill përbëhet nga:Çun Lajçi, Eqrem Basha, Agron Vula, Ismet Sijarina.

Çmimet

Në Festivalin e Komedisë shqiptare të mbajtur në Preshevë në konkurrencë me shfaqjet me të cilat kanë marr pjesë teatrot nga Shqipëria, e Kosova, rRegjisori dhe autori i shfaqjes “O s`kam një shok”, Jahi Jahiu, ka fituar dy çmime në Festivalin e Komedisë shqiptare në këtë festival është përfaqësuar me dy shfaqje nga Teatri i Gjilanit dhe shtëpia teatrore “Laboratorium”,ku është nderuar për shfaqjen më të mirë dhe regjinë më të mirë.

Skena dhe dramaturgjia

Regjisor dhe dramaturg i shfaqjeve skenike