Rrjedha Info.: Klubi i artistëve dhe gazetarëve /Rrjedha/

KLUBI I ARTISTEVE DHE GAZETAREVE 'RRJEDHA' ARTISTS AND JOURNALISTS CLUB ' Edicioni:  Krijimtaria letrare e Nijazi Ramadanit Monografia  Shtegtim ne histori - I - Poblicistika, letrat  Argetuese Krijimtaria = NIJAZI RAMADANi ~ PROFILI SHUME DIMENZIONAL Hulumtime, shenime  RrjedhaPress  Faqja e parë (Ballina) Photo - Galeria- Foto artet pamore, skenike, letrare, muzikore Galeria Rrjedha Revista  RRJEDHA Rrjedhapress Rrjedha Piktura- publikimet e SHB Rrjedha Ballina  RRJEDHA  Fotografia Libri Personalitete Spektri-thjerëza~ Personazh i lirisë Favorite Links

Revista elektronike "Rrjedha", Gjilan, Repoplika e Kosovës~

 

Jahi Jahiu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jahi Jahiu
Jahi jahiu.200x235.jpg
Jahi Jahiu
Informacione
Ditëlindja: 1959
Vendlindja:Sllubicë, Gjilan
Aktiviteti:DramaturgKritik teatri
Teatrolog
Nënshtetësia:kosovar- shqiptar

Jahi Jahiu lindi në fshatin Sllubicë të komunës së Gjilanit, më 1959, shkollimin fillor dhe të mesëm i kreu në Gjilan, ndërsa fakultetin e Arteve - Dramaturgjinë në Universitetin e Beogradit, është njëri nga pesë dramaturgët e parë shqiptar.

 

 

Biografia

Jahi Jahiu, dramaturg dhe teatrolog, i cili ka realizuar tri projekte madhore dhe të adaptuara për skenë me të cilat gati se identifikohet si teatrolog, ka punuar gjatë viteve të ’80-ta, në Radoi Televizioni Prishtinës RTP në programin kulturor/artistik dhe të dramës, ish drejtor te Teatri profesional në Gjilan në mandatin e kaluar pesëvjeçar. Jeton e punon në Gjilan.

Veprimtaria skenike

Jahi Jahiu përmes Teatrit profesional Gjilanit në vite '80-90-ta, i sjellë në skenë të inskenuar prej tij, vepra të mëdha dhe me vlera e të nivelit kombëtar dhe botëror, si dhe vepra tjera artistike të nivelit skenik të atyre viteve. Ishte karrierë e atij profili që po e bënte ai, në jetën skenike, ishte momenti që po përbënte një ngjitje më të rëndësishme në historinë e teatrit, ku i vihen bazat e një teatri modern, kur më së miri iu gjet teatrit në një gjendje gjysmëprofesionist. Dhe me ardhjen e tij si një nga pesë dramaturgët që kishte Kosova e atyre viteve. Krijimtaria artistike skenike sapo kishte zënë vend të mirëfilltë në lëvrimin e dramës shqipe origjinale, si: “ Rropollari”, " Familja e shenjtë ", ku si dramaturg dhe regjisor i shfaqjeve të autorit Beqir Musliut, te zhanrit komedi, dhe i bazuar në humorin e hollë tradicional të popullit, ndiqte të seriali i TVP "Autobusi". Me ardhjen në Teatrinë e Gjilanit dhe Telivisionin e Prishtitnës në vitet e '80-90-ta, vijnë edhe autorët e huaj. Jahiu inskenoi tekstet dramatike të Mirosllav KërlezhesNë agoni” dhe të atij të Ivo BreshanitHamleti në Livriçkën e poshtme”, duke e sjell në skenë dramën e njërit nga autorët më të njohur Beqir Musliut’ Familja e shenjtë” . Pastaj, "Ligatina", dramë e Nebi Islami(Musa Ramadani) regjisor Jahi Jahiu&(I.Ymeri), Panairi i Gjilanit, 1995. Si dramaturg, drejtor teatri dhe regjisor i shfaqjes Ligatina dramë e Nebi Islamit, e realizoi, si dhe u mundësoi që të vihen në skenë një varg autorë të rinj të cilët ngjitën në skenë Talia me emra të nderuar artsitë, aktor dhe autorë të dramaturgjisë shqipe dhe autorëve të huaj, duke sjellë edhe drama botrore dhe alternative të reja apo rryma moderne teatrore. Sidomos në skenën e këtij teatri u ngjitën me shfaqje nga emra të mëdhenj autorësh të skenës teatrore, ku pati guximi i trupës aktoresh e gjilanasve ishte tejet i madh, nga se përgatiti edhe shfaqje të autorëve të mëdhenjë kombëtar dhe botëror. Jahi Jahiu ishte anëtar i Këshilli Drejtues te Qendra Kinematografike e Kosovës.

Çmimet

Në Festivalin e Komedisë shqiptare të mbajtur në Preshevë në konkurrencë me shfaqjet me të cilat kanë marr pjesë teatrot nga Shqipëria, e Kosova, rRegjisori dhe autori i shfaqjes “O s`kam një shok”, Jahi Jahiu, ka fituar dy çmime në Festivalin e Komedisë shqiptare në këtë festival është përfaqësuar me dy shfaqje nga Teatri i Gjilanit dhe shtëpia teatrore “Laboratorium”,ku është nderuar për shfaqjen më të mirë dhe regjinë më të mirë.

Skena dhe dramaturgjia shqiptare

Jahi Jahiu

Regjisor dhe dramaturg i shfaqjeve skenike:

LIDHJET E JASHTME

 

 

 

 

 

 

Nijazi Ramadani (Edicioni italishtë) 

TIME Imaging 
(Poesie: 1978-2008) 
Ruscello 
Gjilan, 2008 
SOUL dolore 
Imaging tempo 
Njazi Ramadani 
Gray immagine 
Molto tempo è passato ataku recenti 
mantenere un complesso sempre … lasciando 
Prima che la rugiada del mattino 
S'u nascondere una cicogna 
In gushën River 
Per rimanere vicino salice 
La pioggia arriva lentamente 
Il contadino esce nel settore 
Gettare un po ' 
Autunno: Il mio mallengjimin 
Controllato … irremovibile. Con questo intende dire, io sono immortale sono morto dopo la morte ora ancora più amato immediatamente ... E con questo abbiamo detto tutto questo, non è se stesso, ma il suo eroe ... E 'la radice della tribù che si erge La torre..

 

 

The History or Story Behind My Site

 http://www.everyoneweb.com/rrjedhashqiptare

Nijazi Ramadani
Information
Birthday: February 14, 1964
Birthplace: Kokaj, Gjilan
Activities: poet, Albanian writers
Nationality: Kosovo - Albanian
[u]
Nijazi Ramadani was born in 1964 in Kokaj Gjilan (Kosovo), where the head of the first lessons (primary) and secondary school math and high-Physics, University of Gnjilane and Pristina, which was a good basis for outlined creativity since banks started primary school and for integration in the arts. Initial creativity for children and adults began to publish in literary periodikun late seventies and tetëdhjetës years, when anatemohet from public life after the political alignment in the National Movement and those years for this detention on 25 July 1981. Articles dealing with literary journalism, cultural and political, which occasionally publishes dailies and Albanian periodikun.

Articles can be found published in the daily "Renaissance", then the literary periodical magazine "New Life", "pioneer" 'GEPi, Flame of Skopje, "Haemus", Bucharest, Athens Journal, Athens, paper Shkodra and the "spark", "Peace Review" in Pristina, but also in the Albanian newspaper "century" in Tirana and "Our Time". Ramadani then continued with appearances in the newspaper Bujku, "Euro-Renaissance, Tirana," Koha Ditore "," Voice, "" New World "," Focus "," New Age ", where he worked after 2000, and published series of articles in the dailies: "Express", "Infopress" Kosova Sot "," Illyria post "," Independence News "" News "in Pristina, news agency [[FED]. During his work was made with all genres of journalistic articles, including editorial, comment, replikën, report, description, sketch, etc. fejtonin. During his work in print media elektrinike and was editor of the Provisional përgjeëse "sound of the mountains, and in which he worked in newsrooms, where përvç work in journalism, published various articles and writing literary publicist. Teachers working in schools "Mulla Idris Gjilan in Gjilan Velekincë, coordinator of artists, creators, journalists" Stream ", leads edition" Stream ", which published a series of books, and magazine editoi" sound of the mountains ", is a member of the Association The writers of Kosovo. Lives and creates in Gjilan.[/u]

Table of Contents [hide]
Acts 1
1.1 Books published
2.1 articles published in media
1.3 Summary of poetry by various poets
4.1 Logs for copyright works
5.1 Copyright in site dailies and magazines
2 Logs, articles, reviews, reviews of drama and stage performances
02.01 Surveys the literary arts - author
3 References
4 References

Acts
Books published
And letter-Arbri (poetry collection), "New Life" Prishtina, 1995
Kosovo and self-determination, "US Stream" (sound), Gjilan, 1998, historical documentaries and political commentary:
An approach to theater, USA Stream, 2004, Gjilan
Surveys artistic, literary reviews, USA Stream, Gjilan, 2006.
Another approach to the scene, 2006 USA Stream "Gjilan
Imaging time, poetry :1978-2008, USA Stream, Gjilan, 2008
Frozen image, (novel) received for publication in the literary contest in 2006 by US Buzuku.
Literary Award: Second place in poetry "The book's best friend, split the day when the liberation of Gnjilane, in 1978, set the pen from the library books" parent "Gjilan.Bibliografia publications: Nijazi Ramadani: 1978/2008
Award Winning Kadmus: Club shkrimarëve "Light" magazine pilgrim, Athens 2006, he shared the award for the third story, and literary criticism, first prize.
Articles published in the media
"Pioneer", No.3, poetry cycle, March, 1978, Prishtina
"Children's Renaissance" poetry "Freedom" and followed with a portrait of the author, creator of the new-model student traveler '"7.shtator.1978, Pristina.
"The flame of brotherhood / Shkollari, poetry, December 1979, Skopje.
"Journal of GEP-pioneers" and "BAT", 80 years-to, poetry.
24 koorik 1981/1990, as the creator of anatemuar stopped because of imprisonment from that line up in those years the National Movement for the Republic of Kosovo and the issuance veprimatrisë light Fetushkës illegal "[sound of the Mountain]", Kokaj, qershor'80 -January 1981.
Two poems in the "New World", 1995, Pristina.
Cycle of poetry, in November 1995, "[pioneer]" - literary magazine for children, Pristina.
Magazine "[Our Address]", "Page-Poetry," "[cycle of poetry]", July, 1996, Pristina.
Cycles of poetry: "[Tribe-point-five]," literary periodical magazine "New Life" [1995], no.6.
Cycle of poetry in the newspaper, "Euro-Renaissance", Tirana, 1996
Ars cycle of poetry-poetry / ': Nijazi Ramadani - BLOOD my map of the earth ... poetry and to Publiki
Prose: "Arapi black or blood of the earth to my map, including the competition" Ars-Buzuku, number 1 (35) of the Albanian literary journal "Ars, March 31, 2002
Poetry / tek'Kush has written these verses?, Stream * | Magazines "Agmia" magazine number 7 [Agmia] "prose," Hata big "Gjilan, 2007
Tablet / Tablet "As the mountains made the bell to hear their whine-f.162 ...... Haemus Magazine - Bucharest / Ruma
Magazines Haemus 3-4 / 2006, prose: "The slab of solid glitter on the roof and the martyrs cemetery epitaph"
"Cease its N'Itakën Zejno Halili", Gazeta Shkodra, Shkodra, 2005
Prose, "Çupi" (June 30, 2008), "[news]" Annex to the culture, Pristina.
Summary poetry by various poets
Athens newspaper on May 18, 2007: sections of "Literature", selected and published Hikmet Meqaj a cycle of poetry "POETRY FROM KOSOVO"
Poetry cycle "POETRY FROM KOSOVO, Vince and MIGA Nijazi Ramadani, ADMET Literary Magazines, publisher Andy Meqaj.
"Kijuesve Panarama of southeastern Kosovo, H. Këçiku, Pristina, 2004.
Cycle of poetry '

Poetry: "Tribe-point-five", "They left in perpetuity" and "19 spring Know" web-site: National Union-Summary poetry from different Poet
Magazine "Agmia, number 7 of the magazine" Agmia, 2007, Gjilan
Logs for copyright works
Ali D. Jasiqi, published literary criticism published "Poems deep meditation in his work:" Fifty writing poetry, literary criticism and the magazine "spark", number Jubilee, March 1996.
Hagi Vokshi, Pasthënie poetry collection "Dheshkronjë Dragodan" 1995, "New Life", Pristina,
Hasan Bunjaku-"critical eye on the poetic work" Dheshkronjë Dragodan "in 1995, Bujku / Rebirth", Pristina, and the review exraktë "Dheshkronjë Dragodan" 1995, "New Life", Pristina.
Windows of the book, Bujku, Prishtina 1995, Shpend Halili: New Publications, "Dheshkronjë Arbri-(poetry collection)," New Life ", 1995, Prishtina
Farmer: Birds Halili, new publications: Overview of the book "Kosovo and self-determination (historical documentaries and political commentary) USA" sound ", Gjilan.
Tefik Selimi: Review: An approach to theater, USA Stream, 2004, Gjilan, "Bota Sot", 2005, Prishtina
Minire approves Publishing "Book with reviews and commentary publicist for literary and visual arts, arts Insights, May 2004, the New Age.
Naile Demiri: "Very little art-Studies, New Age, August, 2008, Pristina, views about the book" Surveys artistic, literary reviews, USA Stream, Gjilan, 2006.
Llapashtica mountain: "Prices do not give nor take the power of art", an exclusive interview with Nijazi Ramadani, creative, publicist, lecturer and editor of U.S. "flow" in the 30th anniversary of literary creativity, conversation on the occasion of 30th anniversary of creativity " Independence News, Pristina, 2006.
Perspective, Bujanovac, shtoator 2008, "Creation comes as domosdeoshmeri", interview
Tefik Aegis' past Illyria, Pristina, 2006, "Critical Overview about the work:" Access to another scene, in 2006, "US Stream "Gjilan
Imaging time, poetry :1978-2008, USA Stream, Gjilan, 2008, Cem Karadak pasthënie.
Imaging time ", poetry that reflects the creativity cluster 30-VJEÇARE OF Nijazi Ramadani, November 17, 2008 (FED)
Ilmi Musliu: A 30-year poetic journey, the daily Kosova Sot, 27 November 2008.
Imaging time, poetry :1978-2008, M. Sabedini, newspaper "News", November 26, 2008.
Tefik Selimi: poetic image of a poetic work, The World Today, December, 2008, Prishtina
^ Nuhi Ismajli: view: Poetic Images of collective and personal experiences, Nijazi Ramadani "Imaging time" (Poems 1978-2008), published: USA "Stream", 2008, Tuesday, March 17, 2009, Zeri, Pristina

Copyright characters in dailies and magazines
Character: "Head and Master Mustafa Hasan Alia, October, 1993, Bujku-" Rebirth ", Pristina
"Echo", Bujanovac, 1993, portereti: "Who was Mustafa head teacher
Magazine "Peace", Pristina, October, 2008 "People and fate" Mustafa head teacher.
"His N'Itakën Zejna Halili is stopped forever," Gazeta "Shkodra" and "spark" (2007), "and the Albanian literary magazine" Ars "announces the emergence of the second number (40), 2004, in the hall, Kosovo, Macedonia and Montenegro.
63 years of theatrical life of Gnjilane.
Writings, articles, reviews, reviews of drama and stage performances
Review articles published in print and electronic media for drama and stage Albanian

| Children's Drama: "The pamoshtur until death, acting, the main role (neg.) competitive stage for the emergence of regional schools in other races.
Scenic 63-year life of Gnjilane: Gjilan professional theater itself recalls the scene of traditional and modern /
Review: "The General of the Dead Army" is directed to dramatize and prof. dr. Kutali Milton, New Age, 2000.
Scenic appearance of offense "Neither before, nor known, is dramatize and directed by prof. dr. Kutali Milton, New Age, 2001.
Comedy "saboteur ass, live Neziraj, National Theatre of Gjilan, Koha Ditore, Appendix, 2006.
Gjilan Theatre: Drama N. Islam "Wetlands" under the act Directed by Ramadan Musa, Jahiu Yahia, I. Ymeri
Gjilan Theatre: The show price "A. Moses" Tirana, "Public Supper" Teki Dervishi
Two of Recep monodrama Qosjes: "Death of a queen, Eopka New Prishtina
Essays on provincial theater "another theatrical approach, New Age, Pristina, 2001
The system of values and breaking major drama performance of the nameless Time Hottest Pulahës from Korça Theatre), 2002, Stream.
Prometheus, I. Kadare, Theatre Ferizaj, stems, Gjilan.
A grotesque approach Teki Dervishi: Repriza of freedom ", 2003, Stream, Gjilan.
Gjilan theater scene: (comedy "As before, known as" New Age, 2001, Prishtina
Rational reading of Shakespeare's tragedy, the New Age, 2002, Koha Ditore, Pristina
"Reality is expressed by means mythical" drama "Balkan touch, watching Begzad, 2003, New Age, Prishtnë
In between the drama and Mono-drama - "Kronisti of those killed" M. Zymberaj, New Age, 2003, Prishtina
"A meditative break time": On the show "Bridge of sacrifice" Theatre of Gnjilane, Zeri, Pristina, 17 prll. 2003
Kill the drama of consciousness ", drama" Vegullia "Zeri, Pristina, 2004
Gjilan Theatre gave the premiere of the comedy "The Godfather", Zeri, 2005, Prishtina
Gjilanasve scene with new values, Zeri, Pristina
The show with great scenic effect: premier of the comedy show "[Tommy], Voice, 2005, Prishtina
Theatre of Gjilan: "tunnel" Erson Zymberi, Voice, 2005, Prishtina
"Do not touch, Voice, 2005, Prishtina
The premiere of Comedy "guest of Woe" author Ilir Bezhani, Independence News, 2006
Drama "Im at like Adolfin" Mehmet Kraja in director Agim Sopi, 2007, Zeri, Pristina
Appearance "[Birthday]" Gjilan-Premiere Theatre as "triple Birthdays, Stream, 2008
Gjilan Theatre premiere show of genre comedy "Ah, auzvajzi", Albanian Kadriu, 2008, Stream
Nijazi Ramadan: Overview literary and scenic arts:
Or Limonata Shakespeare, Hamlet essay for the show, Stream, 2004.
Disclosure of recycling through art historical scenic "[Last Night on Goli Otok]" author Mehmet Kajtazi, stems Gjilan, 2003
Time to ask questions of scenic art, essays, Express, 2005, Prishtina
Albanian newspapers "century" of Tirana: About ramave "The agreement between the theaters," shelter of limbo "in Gjilan. National Theatre Tirana, 2004.
Reading of "Hamlet" of Shakespeare a lomonatë, Stream, Gjilan, 2004
The paper "Our Time": On the drama "Wetlands" Theatre of Gnjilane, 2006.
"Koha Ditore", published in the appendix to the culture of the dramas "The decline of the system of values-The mallkuarit, E. Petroci, K.ditore, March 2002
Conversation with Jozif Papagjonin, playwright and theater critic from Tirana: The theater must make room national drama, New Age and Zeri, Pristina, 2003/04.
Surveys literary arts - author Overview of the book Buzhale Prenda "comprehensive Poet Ali Huruglica", Koha Ditore, cultural annex, April 2005.
Amshueshëm poet's home ceases, spark, 2007, Prishtina
Monographs as desired for "Library 1999-2005 had an angle, Shefki Osmani, '05, New Age, August, 2005, Pristina.
Summary poetic "It's just a dream", the Lulzana Pajaziti, "Stream", 2005, Gjilan
Serious work of a young author of "How two butterflies" to Gresa Murad, Illyria post, in 2006, Pristina.
Rilexime: The Poetics of Beqir Musliu, June, Voice, June, 2006, Pristina, ARS-Poetics, Tirana
Overview of the artists' creations literary collection about the book: "sigh to earth, H. Kqiku", Koha Ditore, cultural annex, 2004)
Plot obtained from Karadak: Mr.Misini Misini, "the message of wise words, Voice 2004,
Some literary work "Blood supreme freedom-papers, Tefk Zymberi" Sun is not killed, slavery News, 2007, Prishtina
Misin Misiniërvuajtje of rikujtime "book provokes the reader", 2002, New Age, Pristina.
Sefik Shkodra: Lectures: Provides a work of life "Extreme" 2005 edition, Stream Gjilan
"Segmentation of time between tradition and modernity" poetic works "fragile peace," Sabit Rrustemi, Voice, November 2007, Prishtina
Works for children of modern Canaj Avdush Zeri, Pristina, 2007
Look for the literary works of lyric poetry with Thaci Lumnije-Halili, "Voice", 2007, Pristina and Albanian Literature
Impressions of the poetry book Meddzida Mehmet "Beyond Harrimit", "Voice", 2007, Pristina.
On two plays of Ramadan Mehmeti "Maskatarit Bridge" and "humiliation of feeling"
On the novel "The Karadak Cavalry, author Ibrahim Kadriu, Illyria post, 2007, Prishtina
Works for Kids Canaj Avdush modern discourse structure and universal-
Brief reviews of two works of Nuhi Ismajli: The values of tradition and literary curiosity, Voice, Prishinë, 2007.
The early literature in Albanian, under an original approach (works of Nuhi Ismajli: Aktualizime literary, SAS, Pristina, 2009), bot. Zeri, Pristina, 6 March 2010
Nijazi Ramadani: Nuhi Ismajli: creative values imposed by Ars Poetics, June 2007 [[3]]
Lectures: On the novel "Love Without Borders", prose and art of the Albanian-Kadishanit Resume, Focus, August, 2008, Voice, 2009, Prishtina
Prof. dr. Bahtie Gërbeshi-Zylfiu monographic works "Elena Gjika-life and works, and text univerziatar" gender equality ", Pristina, 2008, review, October 23, 2008, Zeri, Pristina
Literary perspectives: on the novel "Love Without Borders", prose and art, the Albanian Resume Kadishanit, Voice, September 2009, Pristina
Scientific Publishing, "a history chapter is written albanologjike", "semantics of speakers" Monograph on Zenun scholar Gjocaj "~" Weight communications, essays, Begzad Myrvete H-watching and watching, Voice, 2009, Pristina.
Proart Arts: Art ~ ~ Ramadan as artistic inspiration Arifi, the creator in the Margin, 2005, New Age, Pristina.
Portrait of creators: the painter's artistic spirit, Demir Behluli, Voice, 2006, Prishtina
Salih painter Musliu-consciousness and universal artistic message, 2007, New Age, Pristina
And other publications published in "Focus", "New Age", where he worked after 2000, and published series of articles in the dailies: "Express", "Infopress" "Kosova Sot", "Illyria post", "Independence News, Actualities and cultural issues "news agency" FED. "
Retrieved from notes accompanying the latest edition of "Images of time" from the poetry collection poetry :1978-2008, USA Stream, Gjilan, 2008
References
References
[4]
http://letersia.zemrashqiptare.net/article/Aut
...
Retrieved from : http://sq.wikipedia.org/wiki/Nijazi_Ramadani&a... ...;

Nijazi Ramadani (Edicioni italishtë)

TIME Imaging
(Poesie: 1978-2008)
Ruscello
Gjilan, 2008
SOUL dolore

Imaging tempo
Njazi Ramadani

Gray immagine
Molto tempo è passato ataku recenti
mantenere un complesso sempre indigesto
molto vicino al successo sulla memoria
flakin triste da dimenticare
Effettuare una pietra per voi n'zemër
tra immagine ferma tempo grigio ...

Rozafa il risorto
Sono già imparato a conoscere me stesso
frymon una madre vecchia invincibile
che sentiero rimosso - camminare a piedi nudi
Rozafa è il sogno di far rivivere
pressatura che si muove al di là di vegullia
Stagione segue stagione - come camminare a piedi nudi
Ulteriormente ripartiti cast volti caure
la sbiadito completamente esausto congelato
Permanenti alla vista ah imaging rimane
Rozafa cardati senza foglio
la bocca di parole per le interruzioni di morti
cuore congelato ho visto sdraiato
tra i fiori del dolore non si rende conto
a rappresentare un aspetto opaco

Imma gini di prodotti congelati
Ora mitologico
Thuri qualcosa di grande
in una stella del mattino
dall'ideale
Ma tu vivi con quella vista
allagata nel fuoco
relitte di cristallo
nel verde di un occhio-muro
cielo candido
immagine ferma
Nel romanticismo
la stringa sul bordo
t'merruar dopo le ombre
viaggi tra i ghiacci
e vive cardati senza
Il tuono - tuono
Dove sono le anime Rozafa
Vivere anime
di non morire mai ...
Punto cinque
grani in campo
Ardente
Itaka nel tempo - ci ho vissuto
scogliera in cerca del mio sangue
radici della tribù dei prati abbandonati Topalles
al campo-burning che è la radice del primo
Arberia ovunque nel mio pesëcep
servitore in una terra con il brevetto sulla mia Skenderbeg
come la mappa di larghezza e di grandi dimensioni del Cuore
Ogni arriva in una giornata stessa Itakën
solo cinque punti è diventata la mia tribù

Il dolore dell'anima
Chi mi signore geroglifici dekod
senza analisi del DNA anima indolore
Canzoni cantate in Itakë terra
Canzoni del battesimo di coraggio
klithen in campo - ho bruciato rinascita
essi si eserciti attraverso la Lullaby
I testamenti indietro 'historia
Tutti vogliono proprio Itaka
E cieco Omero
ah la mia tribù: i cinque punti ...

Tipo di misura in viali
fiori rosa
cast della danza connessi
le signore della notte
il mistero della polvere bianca
peste in chiaro di luna
entra nella direzione est-ovest del
intrecciato in macchie nere
dove non-senso diventa potenza
haremi prende Sose
tutti guardano a trangugiare
sempre dietro
etatistët rimosso come rettili
non-senso (senza di me).

Shi sul tumulo
Whirlpool ha sollevato la coppa al cielo
cerchi tumulo di tempesta in attesa
sfilita pioggia bussa alla finestra
improvvisamente un peso
ali 'sul tetto della casa
ruotare Sita, Sofra, culle ...
Sir: la grandine cade cosa bullone secolo
mbiu kopili siamo alla vigilia della porta
peccato viene rifinito in mogano Vescovo
Girare a sinistra e su kopilin
finito pietre overturned mappe
quando la pioggia finisce scoppia zezona
tempo assume la forma di apocalisse
Dio ci protegga dal male ... fortuna!
lastra di pietra
Il punto di collasso
Una ellittica sulla superficie acro
di restrizione limitata
segno in luce infinita
morente raggio raggi
Cogli il punto zero zenit
anche se colpisce l'universo
altri: non conosciuto ...
Punti goccia se i vampiri attese
possono avere in comune la loro comprensione
che è caduto ed è stato sollevato verticalmente
pietra nelle nostre arterie

Zari Nero

Scivola in fondo rosso
pietra cuatro
tornitura stallo
visualizzata su fortuna
dentro l'urna chiusa
incantesimo spezzato per tre giorni
Cuatro laminati
fortuna ributtato
Zari senza fine nero
Un'altra sfida fatta
Padri anime erranti
tramonto attraverso di loro labirinte
inchiesta di DNA
geni abbandonato
Cardato seme
ovunque etnia
algoritmo per la soluzione
migliaia di nodi, cenere
Il castello ha una uscita
katrahurë destino comune
via del non ritorno
Zari secoli nero ticchettio
cuatro con rumore ...
sentiero del mio destino

Conosco l 'angolo in alto
Per saperne di albero cinque angolo
kumt su un
L'overhead mio clan
Angolo superiore a Topalla
c'è il Red Apples
Quando abbiamo spade
Lancia e arco - Thunderbolt
soglia per la protezione
sulla folla istikame
Uno a uno: in battaglia
La parola della fede trattati
falesia montagna sulla rupe
grumo di terra Dardania
Per saperne di appezzamenti superiori
cepeve dell'Illiria ...

Eternità
Una scissione di noi stella
quando i fucili prima krisën
La montagna una volta trand
warren proprio percorso come
Alcuni vajtën oltre la vita
Il vatanit s'iu condivisa ...

Per saperne di Primavera
Mali è stato l'ultimo posto konak
mente brillante
The Laughing
assonnato
caro ...
Tutti primavera Arber
come il suo i'Dio
Il rango ordine
Diciannove ...
Per saperne di Primavera
il suo libero
t'atdheut seno
stelle in mezzo a noi

Invertire

Il mio Itaka
Stream Llapus
immagine rovesciata
Magical Beauty
disciolto in glitter
Love Song
il mio cammino
Faccio la magia
Come acqua potabile
le sorgenti del zanave
la mia casa
io fare Derman
prajshëm Amon
come il trasporto di terra
e così sostenere il cielo
oltre
Ogni osso di
raccogliere l'acqua per il cuore
bordo su bordo
dipende la nostra icona
Ogni pietra
muro della casa è stato fatto
Ogni sogno
Ora è stato Zane
Përbiruam per la puntura dell'ago
fino a questa mattina
a questo libro
Itaka lirica la mia faccia
su leggende epiche
leggere figura trim
mai scritto
per la mia strada
soglia di silenzio bruciato giallo
sangue tra camino nero
ferita aperta appendere
Conferma il cono di luce su
violandospazio-tempo
storia darn
i mari furioso
Rovinato la mia Itaka
fulmini ovunque
anima shkrumbuar
Itaka la mia mano e
luce vagante occhio
è omesso maschere caddero
torna tra noi: Cairn
Harbinger ombre nascoste
senza la decorazione nam hasmi
senza lillipuziano grave
i'gur n'zemër pesante
me triste oggi
Amo il mio Itaka
Non so trovare il punto ...
Il mio sogno Itaka
fiori nei libri di parole di pietra
lì nella terra di Lapus
sedere sulla storia di un uomo
Achille morì sete
i'malsor e bitorzoluto
ci i'zog aquila
istituisce un nido in legno di quercia
La tribù è l'età-LIS
che conserva le rocce libertà
di mele rosse
la canzone sharkisë
Weave secoli recenti
Per toccare il cielo e il sole
con selce riscaldata
con le pieghe più difficili davanti
Il mio vecchio Itaka
Il mio nuovo Itaka
maledetto storia
s'shuhesh sono un fuoco ...

Nessun titolo

Nessun titolo

Se sente l'odore di primavera ...
i fiori sono senza gemma in piena regola
vegullojnë lasciare ombre ovunque
vivi e morti che si desidera
per dare luce s'ime terra ...

Viene con la libertà
(Martire)
Don't hide mio sole
bajloz nero
n'këtë casa di proprietà
home-Illyria ...
I'copë venire con la libertà
che sono inferiori la pioggia nera
Io non ricevere il sole
che diventa uragano
Il corvo nero
vi me come tempesta
insieme con t'imen libertà
che hanno a cuore
che tiene a bada ...
E per rimanere hi Veq
non grave per voi
O corvo nero ...

Poesia di Arben
Mai nella vita mai -
Come per il gioco d'infanzia dimenticata
Dream non è venuto fuori d'azzardo
Dato che la stradaSenza Frontiere
La vita ha dato solo un senso
Credo che il suo percorso
che ci ha lasciato aperta n'zemra
N'Arbërinë di n'libra
La soglia
Attraverso la terra della terra violata
Con il brevetto di terra in mano: camino tribale
Quella strada senza fine
Porta straniera - terra straniera
Dal primo fino alla scorsa
Della mia tribù
Il shkrepur di vringëlluar
Kae le sue armi - le loro armi
Tanto in tanto mi
Per la "lettera" aperta sangue
Shprëndrë nella storia
Clot vette

Essere invertito
Il presagio nero bëfsh
Segretamente essere rotto
Musica sogni
senza speranza
senza che la strada aperta
senza libertà ...
Il presagio nero bëfsh
Essere invertito
n'ligatinë
anello al collo
la notte negli occhi
Il presagio nero bëfsh
Lunedi Dom
N'eklips si tiene ...

Ritratto di caccia
Nessun sentimento per la luce assente
Përflakja NAB uomo
E non c'è niente che può fermare
Ha conquistato la libertà
Prima di altri
Fino a quando ha trovato la sua strada
Il amëshimit

LETTERA DI TEMPO

Versi per Voi
Per chi è nato è cresciuto
Ho imparato a scrivere più tardi
con una semplice osservazione
Ho incontrato la tua anima
tornare al leggere
gioie e dolori
Mai s'pendohem
Ho fatto male nel
anche nei miei ricordi
scrivono lettere
Come è possibile che tutta la vita
lasciatemi sognare di te?

Il tuo ritratto
Ho trovato in te
primo amore
che è la vita e la sofferenza
solitudine tristezza ...
Ho incontrato l'uomo in te
Serpente volpe
Diavolo se stesso

Io non sono come te
Io non sono come te
Dato che non sono come me
Io non sono come te
Con mosdija non perdere
Come harrimi
Io non sono come te
pazzo dopo asgjësë
Io non sono come te
L'imbarazzo e confuse
Io non sono come te
a dimenticare la terra
Io non sono come te
pazzo dopo suolo straniero
Tu ed io sono due mondi
Vogliamo fare un

In me si
Una vita di tutti i
professa di sempre bussano alla porta
Una terra cielo mare
Nel mio cadere la mano
Nel sogno in olio di letizia
Professa di Tu sei sempre con me
Tu sei il fuoco del mio cuore
Tutta l'eternità sarà come ...

L 'arrivo dell'autunno
Montare le foglie cadevano
Sulla spirito buono
Aggiornato immagine
Gli uccelli migratori lasciando
Prima che la rugiada del mattino
S'u nascondere una cicogna
In gushën River
Per rimanere vicino salice
La pioggia arriva lentamente
Il contadino esce nel settore
Gettare un po '
Autunno: Il mio mallengjimin
Controllato rinnovato
Pioggia a Riga migliori

Inverno notte
È un inferno in inverno la notte
dall'ansia e scuro di ghiaccio
congelamento - filo cono dei sogni
Chi sarà il buio
Chi la neve che si scioglieva
come horror ...

Chi è Dragodan?
Un giorno la maestra ha chiesto Nitin:
Chi è Dragodan ...?
È il figlio di mio zio
Fiume senza dubbio una risposta
È mio fratello
Un altro amico ha detto alla classe:
Dragodan martiri della libertà è
L'altro detto, è patria
Det mai succhiare
Poiché non terra terzo
Bird vola cielo
Arber - Arben - e
e noi siamo
Con i nostri cari
più bella casa ...
Catalogazione nella pubblicazione - (CIP)
Biblioteca nazionale e universitaria del Kosovo
821,18-1
Ramadani, Nijazi
Imaging orario: (Poesie 1978-2008) / Nijazi Ramadani. - Gjilan: Stream, 2008. - 48 p. : 20 cm. - (Biblioteca Poesia)
Pasthënie: p 40-44. - Note per l'autore: p 45-46
ISBN 978-9951-453-05-9

Vista

immagini poetiche di esperienze collettive e personali

Nijazi Ramadani "Imaging tempo" (Poesie 1978-2008), pubblicato: USA "Stream", 2008

Con Nuhi Ismajli

Poeti, prosatore, pubblicista, autore di articoli sulla letteratura teatrale Nijazi Ramadani (Kokaj, 1964), tra gli altri, fino ad ora, ha pubblicato due opere di poesia: "Dheshkronjë Dragodan:" New Life, Pristina, nel 1995 e nel: "Imaging tempo, Stream, Gjilan, nel 2008, opere che, imposto dal temetikën, sensibilità karakterisikat ed espressione poetica.
Works "tempo di imaging, il N. Ramadan, tranne le voci per autore e la sua percezione della creatività, dà 25 poesie (creati nel periodo 1978-2008), che pretendono di marchio 30 ° anniversario della creazione dell'autore e il suo modo creativo. Poesie di lavoro: "Immagini del tempo", secondo le preoccupazioni tematiche dell'autore, organizzati in tre livelli: il dolore dell'anima, Life and Letters di tempo pëmbysur.

Immagini del passato
Nel primo ciclo di poesie (anima dolorante), il poeta affronta il destino dei primi ad essere sfrattati dai territori tyer nord-est, e le sue idee saggia di quella pagina tragica della storia nazionale. Questi eventi si verificano kaherë, ma profondamente vissuta.
Memoria del tragico passato è pesante, ma anche il tragico destino di oblio che è impossibile e gli altri cattivi di memoria, con tutto il dolore che porta, è un dovere, che conserva il poeta.
Memoria del poeta non è solo passato un ricordo indelebile reflektet collettiva tragico, ma si riflette come un tragico passato, ma è sempre vivace e vivo con la consapevolezza di poeta sempre più qualificati, per cercare di riconoscere e di trattare con essa. Il passato, come poeta, è tempo di situazioni, le performance antitetike vita.
Da un lato abbiamo le cicatrici, i ricordi delle amare esperienze, sulle offerte di altri, heroizmat e ricordi orgoglioso.
Così, con il passato tragico, secondo il poeta, è nata la foto grande e gli ideali, l'immortale ... che è apparso come il poeta klidhje di conoscere il significato della prima terra, espulsi dalle loro case e klithje dolore la frammentazione dei terreni da sapere.
riconoscimento poeta gjakon Tragjikës del suo popolo espulsi dalle loro case finché il dolore e non ha riconosciuto la verità e di non pagare off contro le ingiustizie esperienza: progettisti, ingegneria, e non prajnë diffamazione in corso straordinario, secondo il poeta ma proseguire, perché le azioni in forma di anime magjive e cattivi, come si può suolo shqitën conosco ...
Heroes rispetto alle stelle e la loro lotta contro le stelle e la loro lotta contro paranverën sono quelli che riempiono il poeta pieno orgoglio, la gioia e l'entusiasmo per il futuro del suo popolo.

Immagini e vendlidnjes locali

Al centro della poesia la poesia secondario (Sii il rialzo), è il luogo di nascita e la gente del posto, la storia tragica, ma il loro eroico, il dolore e l'orgoglio per il poeta.
In questo ciclo di poesia, una voce importante per esprimere il grande poeta d'amore, a vendlidnjes popolo, separatamente, nei confronti dei suoi eroi ("I vivi ei morti, voglio che tu / Per dare luce alla mia terra ...", p. 25 ).
Basta poeta versi in questo ciclo che costano loro eroi, che apprezza il sacrificio e atto di perpetuare attraverso il suo sacrificio, (poesie: "Vengo con la libertà, p. 26;" Humazh per Arben:, p. 27; "Ritratto di combattente, f.30, ecc.)
Dato che questo ciclo di poesia e di poeta non può evitare la memoria del passato amaro, né l'eroica resistenza del suo paese.
Così, da un lato abbiamo le memorie gravi, l'amaro (f.23), l'esistenza di memorie difficile, cattiva storia (f.24), storia di grave (f.23), storia tragica (f.24) tragjiken , dolore (F.22), o, come dice il poeta: "Il mio Itaka strappato / galleggianti bullone / shkrumbuar soul / ... / la mia mano e Itaka (f.23) ciao ... dopo che proviene una maledizione del poeta, vita e tempi della schiavitù (F.29), e, d'altro canto, abbiamo la memoria per la sopravvivenza del paese attraverso situazioni difficili F.22), il momento peggiore f.23), storia della gente del posto buono ( f.24, ecc.)
Il primo caso, la memoria della storia del paese, nella poesia di questo poeta, è una storia di audace dei contrasti, che si conclude con la questione del dilemma del poeta: "Il mio nuovo Itaka / Sei maledettamente storia / Un incendio s'shuhesh voi. . "(P. 0,24).

Immagini di natura e di amore

Nel terzo capitolo del lavoro (lettera di lunghezza), N. Ramadan ha pubblicato una canzone pochi, con la quale dimostra la sua tendenza a creare poesia della poesia d'amore e di poesia narrativa per bambini.
Testi delle canzoni di tali motivi nella poesia di N. Ramadan, conosciuto per una particolare sensibilità, l'ispirazione, la forza e emacionale espressione modo specifico.
In poesia d'amore, N. Ramadan rappresenta il femminile e il suo aspetto: l'amore come senso della vita, il pensiero a me stesso, e il poeta femminile, come Mondi di y kudërta, volto a fare una singola.
Inoltre, in particolare, caratteristico N. Ramadan krojon lirikën della narrazione. All'interno di un tipo di poetica ille, noto poeta profonda sensibilità verso la natura e le esperienze che lei lo sveglia.
In conclusione possiamo dire che caratteristica la poesia di questo poeta è l'espressione condensata l'essenza del sentimento e del pensiero.
La forma, la composizione e il numero delle sue poesie sono caratteristiche e in conformità con le esperienze, le emacionale mondo il poeta, e il vocabolario molto ricco di immagini potenti ed espressive di un mondo particolare, raggiunge per esprimere il mondo soggettivo del diritto d'autore e di idee zgjojnë sentimenti profondi e potenti di lettori.
(Martedì 17 marzo 2009, Zeri, Pristina)

Opusi creativo il poeta Nijazi Ramadani arricchito con la raccolta poetica "Post Time" ha pubblicato U. S. Stream
Opusi creativa poeta Nijazi Ramadani arricchito da una collezione di "Post Time", pubblicato da US flusso vazhdmësi poetica che è dove ninulat di silenzio e di parreshtuara intervalli, come sottolineato dal titolo del poeta, la poesia è che appena in tempo incollaggio momenti peggiori spazio kapërdier del passato storico. Egli è risorto këmëzvarrr këmbëzbadhur del murosur come ngrehinës Rozafa dopo la sospensione dei sogni del passato mitico. Ed è stato un edificio di immortalità mitica all'alleanza Quar luogo, la parola data, piuttosto che aspettare la morte come nemici eterni sogni shkulësit. Ha fatto ciò che era stato annunciato nella sua prima, quando i volumi hanno detto i versi dedicati al natale, patria unversale papërcaktueshmëris e umana, che appare qui come un paesaggio bukolik grossolano, idilliaco e pastorale, ma come puro arkeptik trungor fonte "radicale" e "etnopsikologjik etnoetnik della nazionale, spesso con una punta di vera e propria" meditativo, riflessivo, dice giustamente, una nota recernsionistët che accompagna il libro "Dheshkrinjë Dragodan. E le stringhe che portano come "Ora": "Io non sono come te / Come non sei come me / io non sono come te / perdere, piuttosto che non sapere, ma anche la" ispirazione poetica "Dilemma" loop, in gola / che Non lasciate vivere né morire: "Be ', come con le fibre di tessuto corda anima travagliata, come la laringe non spinta, che scuote la gola, crack petto è pëbotshme amore umano" live-coat sinistra da un lato , ho fatto il forno al seno. / Questi sono solo alcuni dei motivi che canta Nijazi Ramadani nel campo di applicazione le prime poesie, nelle poesie e brevi contenuti pieno, con una scelta simbolica. Dato che le sue poesie sono piene di simbolismo, anche quando esprimono una realtà dimostra poesia miglior corto "scintille", in cui le sette corde di nascondere una verità amara. Senza entrare in ulteriori analisi di esso, secondo le stime di Ali critico D. Jasiqit, è pienamente citojmë "Attenti alle scintille about / quando è coperto di masterizzazione / sono fuori dal djegësinë nxorrre perdita / se coperto di cenere / si può bruciare"
In queste poesie è più che nei cicli delle prime realizzazioni che trovano espressione caratterizza riflessiva e meditativa. Poesie più lungo ciclo, ma il campo è tutto ciò che è "la morte del padre, l'uomo la cui morte è andato tutto, ma essere l'uomo a sinistra dopo la sua morte. Nato nella prima lotta nel secondo da under the gun, aveva alcuni decessi, che è vero che avere il letto, che non è previsto, perché la caccia è stata irremovibile. Con questo intende dire, io sono immortale sono morto dopo la morte ora ancora più amato immediatamente ... E con questo abbiamo detto tutto questo, non è se stesso, ma il suo eroe ... E 'la radice della tribù che si erge La torre antica.
poeta sente con forza il suo uomo che lotta con la virilità, il muro costruito da generazioni di detenzione, decide di seguire la prima riga del proprio stand "montagna kaçak, ma invece di prendere la penna pistola invece di bracciali con pallottole, di carne arrotolata come poesia del corpo e verso del primo agguato arriva due poesie di sintesi del primo ciclo di poesia dedicato al Ramadan.
In un primo momento si identifica con la poesia, con un cambiamento che si è la vittima, e la poesia "crimine", mentre il secondo ha espresso l'opinione che, come che coltiva alberi da frutto in crescita, allevamento del bestiame, il poeta fece versi e rende così la vita l'uomo a completare che si occupano di giardinaggio arte rende la vita, la vita che è ricco e ricco.
In considerazione di funzionale theme meditativa su cui sorge molte poesie e in funzione del carico unitario e la realtà esterna o sociopsikologjike brendshëm.relacionet, ha sostenuto la tradizione non diventi tutti sotto lo stesso schema o una formulazione concettuale, ma secondo una gërshetë cicatrice che si muove ad adattarsi ai problemi riscontrati nel idee particolari e secondo la mentalità di psicologia, poeta argomenti previsti, in collaborazione diretta. Diagnosi e terapia espressa anche insieme, in questo caso il poeta è una figura che fa parlare di sé il lettore con forti emozioni. Quindi c'è un giro costante l'orologio ferita piena di emozioni poetiche, è protettivo dei valori umani, di parola e di sincerità quando si tratta di atdhedashuri, o amore, la rrozafa mitizuara di rringjallur, in cui l'epiteto di donne, e nascondendo il suo regalo Zari o nero, che è l'epiteto di Patria rughe del tempo o senza di loro ... Si tratta di motivi imperativi di strette sulla nuova compilation "tempo Post" del Ramadan, che sono anche i migliori Oguri autore dà ai suoi lettori appassionato.
Opusi creativo Nijazi Ramadan si arricchisce di queste opere: 'La lettera arbri'-summary-poesia,' New Life ', Pristina, 1995, il libro con il commento e documentario storico-politico,' il Kosovo e l'autodeterminazione ',' Stream ', Prishtina, 1998, "Un approccio al teatro, Stream, 2004," Un altro approccio alla scena, "Venerime" artistica "Stream", 2006, romanzo "fermo immagine, USA" Buzuku, Pristina, 2006, pervenuta per la pubblicazione nel concorso nazionale per il romanzo e il dramma maggio 2006. Questa è la settima delle sue opere. Maker, giornalista, coordinatore degli artisti e dei giornalisti, e leader della edizione 'flusso', in Gnjilane. È membro dell'Associazione degli scrittori del Kosovo '. Docente opere in shkollënltë "MI Gjilan, vivere e creare in Gjilan.

Catalogazione nella pubblicazione - (CIP)
Biblioteca nazionale e universitaria del Kosovo
821,18-1
Ramadani, Nijazi
Imaging orario: (Poesie 1978-2008) / Nijazi Ramadani. - Gjilan: Stream, 2008. - 48 p. : 20 cm. - (Biblioteca Poesia)
p 40-44. - Note per l'autore: p 45-46
ISBN 978-9951-453-05-9

Tags: (Poesie: 1978-2008) 

Rrjedha Info.Zejnullah Halili - Portrete

 

Zejnullah Halili

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zejnullah Halili

Zejnullah Halili.jpg

Emri: Zejnullah
Mbiemri: Halili
Lindi më: 1945
Vendlindja: Kokaj,Gjilan
Vdiq më: 24 shkurt 2004
Vdiq në: Prishtinë
Profesioni: shkrimtar

 

 Zejnullah Halili lindi në vitin 1945 në fshatin  Kokaj  të Gjilanit  në Kosovë 

dhe  vdiq në Prishtinë më 24 shkurt të vitit 2004, ishte shkrimtar shqiptar. Rrjedh nga një familje e varfër nga fshati Kokaj në Malet e Karadakut. Shkollën fillore e kreu në fshatrat fqinj Llocë e Pogragjë, shkollën e mesme normale në Gjilan, ndërsa studimet për letërsinë shqipe në Prishtinë. Që në shkollën e mesme u dallua me krijimet e tij letrare. Punoi si mësues në shumë shkolla të fshatrave të Gjilanit, ndërsa më vonë u punësua në Radio Prishtinë, ku udhëhoqi emisionet për fëmijë, e më vonë redaktoi revistën letrare për fëmijë “Pionieri” dhe “GEP”. Pos shkrimeve për fëmijë, ai ka publikuar vepra edhe për të rritur. Në manifestimin, tashmë tradicional “Karvani i poetëve për fëmijë” ishte njeri ndër anëtarët më aktiv dhe më i dashur për fëmijë.

Zejnullah Halili me krijimtari letrare nisi herët të bëjë emër, duke filluar që në bankat e shkollës fillore, për të përvijuar edhe gjatë kohës sa punoi si mësues në fshat dhe qytetin e Gjilanit. Fillimisht për disa vjet punoi si gazetar, redaktor, udhëheqës i emisioneve për fëmije të RTV Prishtinës, sikur edhe në redaksinë e botimeve të revistave të /Rilindjes/, kryeredaktor i GEP-it, Pionierit, etj., duke lënë pas vetit një opus letrar të pasuruar prej 26 veprave të ndryshme letrare për fëmijë dhe të rritur. Zejnullah Halili është përfaqësuar në shumë publikime dhe antologji të shkrimtarëve shqiptarë.                                                                1 Veprat

 

Opusi krijues i poetit Nijazi Ramadani begatohet edhe me përmbledhjen poetike "Imazh Kohe" botoi SHB Rrjedha
Opusi krijues i poetit Nijazi Ramadani begatohet edhe me një përmbledhje "Imazh Kohe" , botoi SHB Rrjedha që është vazhdmësi poetike, ku ninulat e heshtjes dhe vargjet e parreshtuara, siç nënvizon me titullin poeti, është se vetëm poezia e ka qëndruar besnik në kohë e hapësirë, duke i kapërdier momentet më të rënda të së kaluarës historike. Atij është ringjallur këmbëzbadhur e këmëzvarrr e murosur si Rozafa pas rrënimit të ngrehinës mitike të ëndrrave të së kaluarës. Dhe ajo pavdekësi erdhi si ngrehinë mitike për të quar ë vend besën, fjalën e dhënë, e jo vdekjen siç prisnin armiqtë e përjetshëm shkulësit e ëndrrave. Është realizuar ajo që kishte parashikuar në vëllimet e tij të mëparshme kur i thoshte në ato vargje kushtuar vendlindjes, atdheut dhe të papërcaktueshmëris unversale njerëzore, e cila këtu nuk na del si një peizazh i rëndomtë bukolik, idilik e pastoral, por si arkeptik i pastër burimor "rrënjësor" e "trungor" etnoetnik e etnopsikologjik kombëtar, jo rrallë me një ngjyrim të mirëfilltë meditativ-refleksiv", me të drejtë e thotë, njëri nga recernsionistët e librit në shënimin shoqërues "Dheshkrinjë arbëri". Edhe te vargjet që sjellë si "Imazh kohe": " Unë nuk jam si ti/ As ti nuk je si unë/Unë nuk jam si ti / të humba jo nga mos dija ", por edhe te ky frymëzimi " poezia "Dilema", " lak në fyt/ që nuk të le as të vdesësh as të jetosh", pra, si litar i thurur me fijet e shpirtit të trazuar, sikur e fut brenda laringut, jo se i shtrëngon fytin, po i plas gjoksin dashuria e pëbotshme njerëzore" gacë më la ndër duar, e gjoksin furrë ma bënë/. Këto janë vetëm disa nga motivet që u këndon Nijazi Ramadani në poezitë e përmbledhjes së parë, në vjershat e shkurtra e plot përmbajtje, me një simbolik të zgjedhur. Se vjershat e tij janë përplot simbolikë edhe atëherë kur shprehin një realitet dëshmon më së miri poezia e shkurtër "Gaca", në shtatë vargjet e së cilës fshihet një e vërtetë e hidhur. Pa hyrë në analizën e mëtejme të saj, sipas vlerësimeve të kritikut Ali D. Jasiqit, po e citojmë në tërësi: "Ruaju nga gaca/ kur është e mbuluar se të djeg/ po e nxorrre jashtë- e humb djegësinë/ nëse e mbulon me hi/ edhe vetë mund të digjesh"
Në këto poezi më është shumë se në të ciklet e parë gjejmë realizime që karakterizon shprehja refleksive e meditative. Vjersha më e gjatë e ciklit, po e krejt përmbledhjes është është ajo "Vdekja e babait", njeriu me vdekjen e të cilit nuk shkuan të gjitha, por edhe pas vdekjes jetë njeriu la. I lindur në Luftën e parë që në të dytën të jetë nën armë, ai kishte disa vdekje, që ajo e vërteta ta gjejë në shtrat, gjë që nuk është pritur, ngase ishte luftëtar i paepur. Me këtë ai thotë, unë jam i pavdekshëm përderisa s'kam vdekur edhe pse vdekja më deshi orë e çast… Dhe, me këtë e kemi thënë të gjithë se, nuk është vetvetja, por heroi i tij… Ajo rrënjë e fisit që qëndron me kullën e lashtë.
Poeti ndjen me tërë qenien e tij burri që lufton me burrëri, gardhin e ndërtuar me brezat e ndalimit, e vendos të ndjek rreshtin e të parëve të tij: të dalë "kaçak mali", por në vend të pushkës merr penën e në vend të rrathëve me fishekë, si mishi i mbështjellë trupin me vargje poezish dhe prita e parë i vjen, dy poezi të ciklit të parë të përmbledhjes së Ramadanit i kushtohen poezisë.
Në të parën ai e identifikon veten me poezinë, me një ndryshim se vetë është viktimë, kurse poezia "krim", kurse në të dytën shpreh mendimin se ashtu si pemëtari që kultivon pemën, blegtori bagëtinë, poeti bënë vargje dhe në këtë mënyrë bën jetë njeriu, për të përfunduar se të merresh me art bën jetë kopshtari, pra jetë të begatshme dhe të pasur.
Në pikëpamje tematike meditative e funksionale ajo shtrohet në shumë poezi dhe është si funksion i ngarkesës të unit dhe realitetit të jashtëm ose të brendshëm.relacionet sociopsikologjike, të mbështetura te tradita nuk bëhen të gjitha sipas një skeme të njëjtë apo formulimit ideor, por sipas një mbrese që lëviz në gërshetë duke iu përshtatur problemeve ideore të përjetuara në veçanti dhe varësisht nga mentaliteti i psikologjisë, subjekteve të poetit të vëna në bashkëpunim të drejtpërdrejtë. Edhe diagnoza edhe terapia shprehen bashkë, në këtë rast poeti është një figurë me emër që e bën për vete lexuesin me emocionet e fuqishme. Pra ka një vijimësi të pandërprerë poetike plot plagë e emocione, është mbrojtës i vlerave njerëzore, i fjalës dhe sinqeritetit edhe kur bëhet fjalë për atdhedashuri, ose dashuri, të mitizuara rrozafa e rringjallur, në epitetin e të cilave fshihet femra shqiptare dhe hiret e saj ose Zari i zi, që është epitet i Atdheut me rrudha kohe ose pa to… Këto janë thuktë si motive të ngjeshura në përmbledhjen më të re " Imazh kohe" të Ramadanit që njëherit janë oguri më i mirë që autori u jep lexuesve të tij të pasionuar.
Opusi krijues i Nijazi Ramadanit është i pasuruar me këto vepra: 'Dhe-shkronjë arbri'- përmbledhje me poezi, 'Jeta e Re', Prishtinë, 1995, libri me trajtesë historike-dokumentare dhe politike: 'Kosova dhe vetëvendosja', 'Rrjedha', Gjilan, 1998, "Një qasje në teatër", Rrjedha, 2004, "Qasje tjetër për skenën","Venerime artistike", "Rrjedha", 2006, "Imazh i ngrirë", roman, SHB"Buzuku", Prishtinë, 2006, e marrë për botim në konkursin mbarëkombëtar për roman dhe dramë në maj, 2006. Kjo është vepra e shtatë e tij. Krijues, gazetar, koordinator i artistëve dhe gazetarëve, dhe udhëheqës i edicionit 'Rrjedha', në Gjilan. Është anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës. Punon arsimtar në shkollën>Mulla Idris Gjilani"

Poezi: Nijazi Ramadani

DILEMA                                                                                             

Të gjindos
se rri varur
me lak në fyt
që nuk të le
as të vdesësh
as të jetosh.

VALA VALË

Vala ndeshet me shkëmbinjë
tehu i thepisur
ngrit e rrënon
kulme çastësh
Vala valë
e ka butësinë
përqafimin me bregun
e kthen në dashuri
Përdridhet 
rrëmohet
lozë si fëmijë
Sillet rrotull
trazohet
rrihet
përplaset
me zili.

IKJA E MADHE

Ikën tokës
ujit dhe ajrit 
jetë kujtimi për ta
sa çelë e mbyllë sytë
puthën gurin e zjarrit
se janë zhuritur me te
si vig i varur
iu falën pragut të shtëpisë
e gurit varreve
saç e qerp përplasur
kulmi i rrafshuar 
për dheun testament

(GURBET I NEMUR)

Udhë gjarpër
është e gurbetit
zvetnon dheun
si dihet fatit

Është hon i errët
s'i shihet fundi
vetmisë së madhe
diçka fare e tretur 
në labirintet X
gurbet i nemur. 

Edhe uji s'pihet atje
si në burimet tona
në fyt lidhet
e nuk gëlltitet
është malli i pashkrirë
ndryshku fshihet
është këngë e përhumbur
një lahutë e zhuritur.

NJË GRUSHT DHE KOSOVE

Një grusht dhê Kosove
si gacë në shpirtin e zhuritur
gjoksin flakë e ndez
mbi varr
varrin
varr e bën
një grusht dhê Kosove
mbajë në zemrën time.

NJË JETË SA E ORLIT TË BARDHË

Në ditët e fundit
Nënë Lokja kërcurë
në guri të oxhakut 
i shkroi motet e shkuara 
sepse në te janë zhuritur tok
zot e zonjë shtëpie
një jetë 
sa e Orlit të bardhë
i tha shpirtit me dalë 
e la të shkruar në epitaf
në gurin e varrit të saj
Nënë Lokja e Madhe.

PA NDARJE

Një mbrëmje në Tiranë
pran Lanës
unë e ajo 
me një zjarr zhuritur
me gjithë atë dashuri dhe mall
për Shqipërinë
poezinë dhe flautën.

Edhe në gjumë m'u fanisnin
llafosjet me të
në natët e vona
pas gjithë kësaj
Pa ndarje.

NË EMËR S'E THËRRAS

Në emër s'e thërras
se gacë la në mua
gjoksi furrë u bë
po zemra e ngiste
si në valle më heq 
u bëmë ogur
...e u fut kullës
si kal troje.

Nga andej përfton
një dritë e çelur
një gaz i hidhur
një shpirt shkrumuar
një vaj i mbërthyer
vrushkull vërshon
në emër s'e thëras dot.

GJAKU MBI ASFALT
Më thanë se e mori morti
duke u përplasur në rrugë
ndeshur me një krajatë
mund të mos e pranoja
por ajo ishte në morg
e gjaku mbi asfalt.

VETËMOHIM
Ujqit ulërojnë
zemrat e thyera
bien në angështi
janë zëra të pashterur
që klithin e ngjallin
vetëmohim.

 

 

Sažetak "i slovo Arber"objavljeno                                                                                                                                                         "Jeta e Re/Novi život", 1995 godine, Priština

Nijazi Ramadani - poezija:
Dilema
Močvara
obešen
petlja u grlu
Ne dozvolite
niti umrijeti
niti živjeti.

Surfovati
Surfovati
Wave stijene
razvedena rubu
razaranje
Cast vrhova
Wave val
ima nježnosti
zagrli obale
pretvara u ljubav
Uvijanje struje
igrati kao dijete
Rolling out
miješa
Tučen
sukob
zavide.

Bježeći GREAT

Gone zemljišta
Vode i zraka
Memorija je
kao svjetlo i zatvorite oči
smooched kamena kamina
koji su umorni s
zavisi leglo
On je molio pragu
Stone grobnice
Sada je pulsirajući qerp
spljoštene krova
Zemlja će

(Imigracija opsovao)

Pratite zmija
je imigracija
zvetnon zemlji
kao sudbina

Bio je mrak Gully
Osećala je nedavno viđen
veliki mir
nešto sasvim rastvorene
lavirinte X
Imigracija prokleo.

Čak i pitke vode ne postoji
kao i naše resurse
Povezani grla
U prigušnice
se topi robe bez
rđe izbrisani
Haunted song
suho laute.

Šačica Kosova

Šačica Kosova
kao live-kaput umorne duše
grudi iskre plamte
nad grobom
Grob
Heavy brand
Šačica Kosova
držati u mom srcu.

Orlin LIFE s bijelim

U posljednjih nekoliko dana
Majka Lokje kërcurë
u kamenoj dimnjaka
Posljednje napisao loše vrijeme
Zato što smo umorni, zajedno
Bog je domaćica
život
Orlin kako beli
Out Soul, rekao je
i napisao natpisom
da je nadgrobni spomenik
Lokje Velike Majke.

Nerazlikovan

Jedne večeri u Tirani
Pored Lana
Ja
opaljivati
sa svim ljubavi i čežnje
Albanija
poeziju i flautu.

Čak iu snovima ventilator
Talk shop sa
Late Night
Nakon svega ovoga,
Nema razdvajanja.

U IME zvati

Ime ne zvati
live-kaput ostavio u meni
Chest pećnica postao
I srce vožnje
Volim da igram daleko najviše
postao čudo
... Otišao sam Tower
kao trojanski konj.

Stoga subrogated
puhanog light
gorki gas
soul ugljen
Bound ulje
poplava stream
u ime ne više poziva.

Krv na asfaltu
Rekli su mi da je Mort
nasukan na putu
Suočavanje sa End
Ne mogu prihvatiti
ali to je bilo u mrtvačnici
Krv na asfaltu.

Posveta
Wolves Scream
bol
pasti u nevolji
neiscrpna glasovi
cry iskre
nesebičnosti.

Dolazak jeseni

Mountain uprskao lišće
Od dobri duh
Obnovljena sliku
Ptice selice pobjegao
Prije jutra sa rose
On nije krio dizalicom
U rijeci Crop
Da ostane vrbe u blizini
Kiša dolazi polako
Seljak na terenu
Baciti malo
Jesen: Moj tragičnoj ljubavi
Breadbasket obnovljene
U dobrom Raindrops

Know gornjem kutu

Know stablo petokraka
vijest na zemlji
U obješen mom plemenu
Gornjem kutu na Topall
postoji Crvene Jabuke
Kada smo imali mačeve
bow koplje - munja
za zaštitu praga
jarka su komprimirane
Jedan po jedan, u bitkama
Pitanje povjerenja bavio
ROCKY MOUNTAIN crag više
Dardanski teritorija ugrušak
Know gornjem zemljišta
Illyria uglovima -.kralica Teuta.

Spring Know
Mountain postao posljednje Guest House
svijetle um
Suknja smiling
Silent
Dragi ...
Svi proljeća Know
Kao što će njegova i'zot
sekvencu
devetnaest ...
Spring Know
Njegov besplatno
Dojke t 'domovine
zvezda među nama

Tko je Arber?

Jednog dana učitelj je pitao Nitin:
Tko je Arber ...?
On je sin mog ujaka
River bez pitanja, rekao je:
To je moj brat
Još jedan drug iz razreda je rekao:
Arber je mučenik slobode
A on je rekao, je domovina
Mora da se nikad ne ispustiti
Niti treća zemlja
Bird leti nebu
Arber - Arben - i
smo
Uz naše najmilije
najljepše ...

Vječnost
A split nas yllnajë
kada krisën puške prije
To je nekada planine trand
kao pčelinjak svoj put
Neki su otišli dalje od života
Split nije bio Otadžbina.
____________________________
Biografia: Nijazi Ramadani je rođen 1964. godine u selu Kokaj iz Gnjilanu, Republici Kosovo. Prva četiri razreda osnovne škole u selu Kokaj glavu, a pola Matura Pogragja Gnjilana, gdje je na čelu prve lekcije (osnovno obrazovanje 1972-1979) i srednjih škola (Gimnazija Zenel Hajdini, računarstvo i matematika pravac, a da je visoko obrazovanje završio je u područnim Univerziteta u Prištini u Gnjilanu i Prištine. Pedagoški fakultet, diplomirani programa matematika-informatika, (Prog. AKM, bez otpremnine, (Bachelor), Univerzitet u Prištini na temu Thales teorem. Obrazovanje je to učinjeno s dobra osnova za produbljivanje obrazovanja, kao i kreativnost iznio bili počevši od osnovne škole banaka, također ostvarila punu integraciju u nauci i umjetnosti. Inicijalni kreativnosti za djecu i odrasle počeo 1977. godine, koristeći književni periodične publikor u sedamdesetih i osamdesetih godina. Članaka koji se bave književnim , novinarskim , kulturni i politički koje povremeno objavljuje dnevne novine i albanski periodičnih . Može se naći spisima objavljen u dnevnom listu na albansko jezika "Rilindja" , a zatim periodične književnog časopisa " Jeta e Re (Novi život) " , "Pionir " ' GEP-i , Flaka e vëllazërimit" Skoplja , " Haemus " , Bukurešt , Athens Journal , Atena , list razmažena i " iskre " , " Journal of Peace " , Prištini , ali i na albanskom novinama " stoljeća " u Tirani i "našeg doba" . Ramadani je nastavio sa nastupa u "Bujku " , "Euro - Rilindja, Tirana , 1994, " Koha Ditore " , " Glas " , " New World " , " Fokus " , " New Age " , gdje je radio nakon 2000. godine , i objavila niz članaka u dnevnim novinama : "Express" , " Infopress " " Kosova Sot " , " Iliriapost " , " Nezavisnost News " :Lajm" (Vijesti) " iz Prištine , novinska agencija "Kosovapress". U toku svog rada bavio svim žanrovima novinarskog spisa, uključujući i spisi bave istraživanjima, kritike, eseje, uredničke, komentar, odgovor, izvještaj, enciklopedija i referentne pisanje, dizajn, feljtona, recesija, itd, u medijima elektrinike Ona je napisana i profesionalne kao privremeni urednik "zvuk planine" (2001/2002, u redakcijama Radio Albana (Kumanovo) i mlade (Gnjilane) u kojoj je radio, gdje je përvç rad u novinarstvu, objavio razne članke i književne pisanje i objavljivanje, uključujući desetine enciklopedijskog članaka u Wikipediji (en: engleski i en: engleskom jeziku). On je autor deset knjiga književnih pisanje o književnosti, teatra, vizualne umjetnosti i književne kritike, fikcija, priče, romana i drama, novinarstvo i polemičke objavila pregled članaka, recenzija, članaka, eseja, rasprava i članaka u časopisima bave različitim hulimtimuese Albanije i inozemstvu, obraćajući se raznim pitanjima na društvene, kulturne, književne albanski i općenito , Neki od njegovih djela prevedena su na druge jezike. Nastavnika koji rade u školi " Mulla Idriz Gnjilane " Gnjilane , koordinator umjetnika , stvaralaca , novinari " Stream " , vodi izdanje " flow" , gdje je objavio niz radova , i urednik časopisa " zvuk planine " , član Udruženja Kosovo pisaca . Živi , radi i stvara u Gnjilanu.
Objavljene knjige:
"Dheshkronjë arbri"(I pismo arbri)- (zbirke pjesama), izdavača "Jeta e Re" (Novi život)" u Prištini, 1995,
"Kosova dhe vetvendosja"| Kosovo i samoodređenje," izdavača."Rrjedha" (zvuk planine), Gnjilane, 1998, istorijskih dokumentaraca i političke komentare.
"Një qasje për teatër" Pristup u pozorište, izdavača "Rrjedha", 2004. godine, Gnjilane
"Vrojtime artistike" Zapažanja umjetničke, književne kritike, izdavača."Rrjedha", Gnjilane, 2006.
"Qasje tjetër për skenën" Drugi pristup na scenu, 2006, izdavača."Rrjedha" Gnjilane
"Imazh Kohe"Time slike, poeziju, 1978-2008, izdavača."Rrjedha", Gnjilane, 2008
"Imazh i ngrirë", Slika je zamrznuta, (roman) dobila za objavljivanje u književnom konkurenciji 2006. "Buzuku", rev.. izdavača."Rrjedha", Gnjilane, 2012. godine.
"Insights književnih" (zbirku članaka objavljenih u časopisima i albanskom dnevne novine) izdavača."Rrjedha"
"Azgani & Ylber(i)a mora (dnevni sliku" Drama i komedija, zaprimilo "Katarina Josipi" koji finansira MKRS Kosovu 2013. godine. | ​​, 2012.
"Shtegtim në histori"/ Hodočašće u istoriji" - Monografije za Kokaj 1842-2012, izdavača."Rrjedha, Gnjilanu, 2012. godine.

(originala)

Përmbledhja "Dhe-shkronjë arbëri",
botoi "Jeta e Re", 1995, Prishtinë
Nijazi Ramadani - poezi: 

Ardhja e vjeshtës

Malit i ranë gjethet
Nga frymë e mirë
Imazh i përtërirë
Zogjt shtegtarë ikën
Para mëngjeseve me vesë
S’u fsheh një lejlek
Në gushën e lumit
T’i rrijë shelgut pranë
E vjen shiu ngadalë
E del bujkun në arë
Hedhë farë
Vjeshta: mallëngjimi im
Hambari i përtërirë
Në rigat e shiut të mirë

Cep i epërm i Arbrit
Trungu i Arbrit pesëcep
një kumt mbi dhe
i rri varur fisit tim
Cepit të epërm mbi Topallë
atje te Molla e Kuqe
Kur patëm shpatat
shtizë e hark - vetëtimë
për ta mbrojtur pragun
mbi istikame u ngjeshëm
Një me një: nëpër beteja
e lidhëm fjalë e besë
maleve shkrep më shkrep
Ngjizur trojeve të Dardanisë
tokave të epërme të Arbrit
cepeve të Ilirisë...

Pranverat e Arbrit
Mali iu bë konak i fundit
mendjendritur
i buzëqeshur
i heshtur
i dashur...
Të gjitha pranverat e Arbrit
si do i’zot vet
rend e radhë
nëntëmbëdhjetë...
Pranverat e Arbrit
lira vet
në gji t’atdheut
yje mes nesh

Kush është Arbëri?

Një ditë mësuesja e pyeti Nitin:
Kush është Arbëri...?
Është djali i xhaxhait tim
Lumi pa e pyetur iu përgjegj:
Është vëllai im
Një tjetër shok i klasës tha:
Arbëri është dëshmorë lirie
Tjetri tha: është atdheu
Det që kurrë nuk shterret
As dheu nuk e tretë
Zog qielli që fluturon
Arbër – Arbë - dhe
jemi dhe ne
Me të dashurit tanë
më të bukurin atdhe...

Përjetësia
Një yllnajë u nda prej nesh
kur krisën pushkët e para
U trand mali përnjëherë
si zgjua bletësh shtegut vetë
Disa vajtën përtej jetës
E s’iu ndanë vatanit... 

 

Contact Information

Links to Other Sites