Klubi i artisteve dhe gazetareve, Rr./St.'Elena Gjika' pn./nn. Gjilan, Kosove, e-mail:rrjedha.nr@gmail.com

KLUBI I ARTISTEVE DHE GAZETAREVE 'RRJEDHA' ARTISTS AND JOURNALISTS CLUB ' Edicioni:  Krijimtaria letrare e Nijazi Ramadanit Monografia  Shtegtim ne histori - I - Poblicistika, letrat  Argetuese Krijimtaria = NIJAZI RAMADANi ~ PROFILI SHUME DIMENZIONAL Hulumtime, shenime  RrjedhaPress  Faqja e parë (Ballina) Photo - Galeria- Foto artet pamore, skenike, letrare, muzikore Galeria Rrjedha Revista  RRJEDHA Rrjedhapress Rrjedha Piktura- publikimet e SHB Rrjedha Ballina  RRJEDHA  Fotografia Libri Personalitete Spektri-thjerëza~ Personazh i lirisë Favorite Links

Klubi i shkrimtarėve /RRJEDHA/ Gjilan

 
 
 
 
 
www.rrjedha.tk
&rrjedha@net-24h-online.gj;
 
 Klubi i artisteve dhe gazetareve, Rr./St.'Elena Gjika/DoraD'Istria' pn./nn. Gjilan, Kosove, E-mail:rrjedha_press@hotmail.com;  Film, Teater, Kinema, TV, Kamere, Dramaturgji&Artet Pamore, Dizajn, pikture, sculpture& Gazetari fillestare dhe hulumtuese& Gjuhe te huaja:Angleze, Gjermane, Frenge& Informatik-Kopjuterizm:Win.2000.XP,Word,Exel,Internet dhe kurse profesionale .& Muzike: kitare, solokendim, Vallezim popullor& Keshilla edukative, psikologjike, per  trauma dhe shendetesore.

155 vjetori i gazetarise shqiptare -Fillimet e shtypit shqiptar deri me 1900..23 gusht 1848 - Jeronim De Rada boton Albanese d'Italia (Shqiptari i Italise) ne Napoli te Italise. Gazeta e pare qe njihet zyrtarisht e shqiptareve. U botuan 27 numra, ne italisht, deri me 1849, afro 3 numra ne muaj ku u trajtuan kryesisht probleme te arberesheve te Italise.1 janar 1860 - Anastas Byku boton Pellazgu ne Lamia te Greqise, e perjavshme politike e shoqerore. U botua per dy vjet.2 gusht 1871 - Vilajeti i Kosoves boton Prizren ne Prizren. E para gazete ne trojet etnike, porse ne gjuhe te huaj, turqisht dhe serbisht, dhe qe vijoi deri me 1874. E pason Kosova e Prishtines, 1877 - 1888), edhe kjo ne turqisht dhe serbisht.24 qershor 1879 - Hysen Pasha boton Ishkodra, gazeten e pare ne gjuhen shqipe te botuar ne trojet etnike ne Shkoder. Filloi si organ i Vilajetit te Shkodres, por me themelimin e deges se Shkodres se Lidhjes se Prizrenit, do te vihej krejtesisht ne sherbim te Lidhjes, me prirje thellesisht kombetare. Ishte javore dhe u botua rregullisht per 24 vjet.29 shtator 1879 - Anastas Kullurioti boton Zeri i Shqiperise ne Athine te Greqise, e perjavshme politike, shoqerore e kulturore qe vijoi per 40 numra deri me 1880, ne gjuhen greke dhe pjeserisht ne shqip.20 korrik 1883 - Jeronim De Rada rikthehet ne skene duke botuar La Bandiera dell' Albania (Fiamuri Arberit), e permuajshme politike, shoqerore, kulturore dhe letrare. U botua ne Kozence te Italise ne shqip dhe italisht, me 32 numra deri me 15 nentor 1887.10 gusht 1884 - Shoqeria e Stambollit boton te permuajshme -Drita, e permuajshme kulturore, letrare e arsimore, drejtuar nga Pandeli Sotiri. Shoqeria e Stambollit thirrej shkurt Shoqeria e te shtypurit te germave shqip e drejtuar nga Sami Frasheri dhe me pjesemarrjen e Abdyl Frasherit, Pashko Vases, Koto Hoxhit, Zija Prishtines, Hasan Tahsinit, etj. U hartua nje alfabet i unifikuar, i cili u perdor ne botime deri ne Kongresin e Manastirit. U botuan vetem 4 numra, sepse iu nderrua emri ne Dituria dhe vijoi edhe per 12 numra deri me 1885.7 gusht 1888 - Nikolla Naco boton Shqiptari ne Bukuresht te Rumanise, e perjavshme ne shqip, rumanisht dhe frengjisht. Kishte 4 faqe, dhe vijoi botimin deri me 1903.1891 - Kolegji i Jezuiteve i Shkodres boton ija i zemers s'Jezu Krishtit per 22 vjet me rradhe, gazeta dhe mandej revista me jetegjate shqiptare deri me 1944. Drejtori i pare i saj ishta Jak Jungu, dhe ne te kontribuan mjaft personalitete katolike dhe jo katolike te Shkodres dhe Shqiperise.1 gusht 1896 - Kongresi I Gjuhesor i Karilianos se Kalabrise, nen drejtimin e J. De Rades, boton yIlli i arbereshvet, reviste e permuajshme kulturore, letrare e shoqerore. U botua ne italisht dhe pjeserisht ne arberisht, duke nxjerre gjithsejt 4 numra deri me 1897.Janar 1897 - Anselmo Lorekio boton Kombi shqiptar ne Itali. Ishte e perdyjavshme dhe shkonte nga 4 deri ne 16 faqe, dhe ishte gazeta me jetegjate e arberesheve te Italise, 28 vjet zgjati botimi i saj.25 mars 1897 - Faik Konica boton Albania ne Bruksel te Belgjikes, qe vazhdoi per 12 vjet. Kishte 12, 32, 48 dhe deri 64 faqe kur kishte mjetet e duhura financiare. Ishte e permuajshme politike, kulturore dhe letrare. Ne Bruksel u botua deri me 1903 dhe me nje periodicitet te rregullt, por me vajtjen e Konices ne Londer botimi vijoi rregullisht.10 maj 1897 - Komiteti i Shqiptareve te Rumanise boton te perjavshmen Shqiperia ne Bukuresht te Rumanise deri ne qershor 1899.Ne gazetarine shqiptare, ku Shkodra ze nje vend nderi, mjaft personalitete gjeten nje terren pjellor ne kete qytet per te botuar gazeta dhe revista te ndryshme. Ndoc Nikaj, qe njihet edhe si nje nga romancieret tone te pare, botoi 4 gazeta, duke u bere nje nga emrat me te njohur te gazetarise shqiptare te kohes. Keshtu ne gazetarine e Shkodres hasim si botues e gazetare Hil Mosin, Gjergj Fishten, Mustafa Qullin, Nikolle Ivanajn, Sali Nivicen, Kristo Floqin, Karl Gurakuqin, Lazer Shantojen, Mirash Ivanajn, Harapin, Prennushin, Rroten, Myzafer Pipen, etj.nentor1920 - Marka Pllana boton ne Shkoder Grueja shqyptare, te paren gazete per vajza dhe gra e cila jetoi dy vjet. Kjo gazete mujore botohej nga Komiteti Grueja shqyptare- me qender ne Shkoder dhe dolen 9 numra rregullisht. U mbyll ne fund te vitit 1921.19 nentor 1913 - Botohet e pavarura Taraboshi, gazeta e pare e perditshme, per rreth 3 vjet gjithsejt. Ne te u shkruajt ne gjuhen shqipe dhe ate italiane. Dolen gjithsejt 283 numra, i fundit me 1921. Ky botim kishte varesisht 2 dhe 4 faqe dhe ishte i karakterit informativ. U drejtua nga T. Tocci dhe gazeta u pozicionua si politike dhe shoqerore, ne nje kohe qe per 5 vjet gazeta e nderpreu botimin, duke vazhduar pas nderprerjes.ija i zemers s'Jezu Krishtit Per 22 vjet me rradhe gazete e mandej reviste, me jetegjata deri me 1944.Shumica e gazetave e revistave te Shkodres botohej jo vetem ne shqip, por edhe ne disa gjuhe te huaja. Rekordin duket se e ka mbajtur Hylli i Drites (1913) me shqip, italisht, frengjisht, gjermanisht dhe latinisht.Ne vitin 1944 ne Shkoder botoheshin rregullisht rreth 40 gazeta, revista, buletine, etj.Gazetaria shqiptare ka folur ne gjuhe te ndryshme, pervecv shqipes botimet kane qene ne turqisht, italisht, gjermanisht, frengjisht, latinisht, serbisht, greqisht, rumanisht, bullgarisht....       

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Sa festivale te kengeve dhe valleve i kemi ne Kosove dhe  pse numri i tyre po shtohet

T: Produksione i ansambleve artistike gjithendej etnise po bie vazhdimisht

NT: Ne me gjithe ate munde e dashamiresi shpesh edhe kemi patur gjykime subjektive, ndoshta edhe pa arsye, se pse po i pengon dikujt, simboli ( flamuri, plisi) dhe me fanatizem i kemi mbrojtur ato, duke u ngjitur shpesh here edhe deri ne maje, se mos jemi injoruar ne kete kontest vlerat e arrira ne fusha te ndryshme, te artit , shkences e kultures, e te cilat i kemi zhvilluar paralelisht


Kosova ka kater a pese festivale te zhanreve te ndryshme dhe me gjase qe secili qytet ne kosove te kete nga nje festival te kengeve dhe valleve, hi FEST-in ne Prishtine, ku te gjithe duhet te jene te kenqur kur realizohet nje festival i till. Do si do eshte nje feste e kengeve dhe valleve, edhe atehere, kur kjo feste ka nje karakter kombetar apo nderkombetar, ne te cilat festivale, ka nje konkurence me vlera idesh, stilesh dhe nivelesh artistike. Kjo munde te thuhet edhe per nje arsye tjeter, aq me pare, kur  e ngrit per nje shkalle publikun e gjere dhe ate artdashes per te perqafuar te arriturat ne keto fusha, e jo thjesht sa argetim. Aq me pare kur ne shqiptaret jashte dhe brenda Shqiperise prej kohesh i kemi fantazuar keto ngajrje te cilat ne fakt per dikend kane qene edhe jo te kendshme. Por nuk mundesh tia permbyllesh te gjitha rruget vetevetes per te tjereve, pra sikur edhe vetes, nuk munde ta besh as edhe ndaj te tjereve. Ne me gjithe ate munde e dashamiresi shpesh edhe kemi patur gjykime subjektive, ndoshta edhe pa arsye, se pse po i pengon dikujt, simboli ( flamuri, plisi) dhe me fanatizem i kemi mbrojtur ato, duke u ngjitur shpesh here edhe deri ne maje, se mos jemi injoruar ne kete kontest vlerat e arrira ne fusha te ndryshme, te artit , shkences e kultures, e te cilat i kemi zhvilluar paralelisht.

Mst: Ckoincidence brenda nje intervali kohor zhvillohen dy veprimatri artistike muzikore, si:'Kenge Jeho' ne Struge dhe'Gurra Popullore' ne Gjilan

Nuk ka ndodh sot, sikur edhe dje, ne me nuk munde te ndjekim nje proces te till, ne nje aren te till, ndeshjeve kaotike dhe kacafytjesh me te cilin vleresojme se po degradohen apo ngriten vlerat dhe jovlerat.Fillimisht, duke nisur nga te dhenat e publikuara nga shtypi, per brenda nje intervali kohor zhvillohen dy veprimatri artistike muzikore, si:'Kenge Jeho' ne Struge dhe'Gurra Popullore' ne Gjilan, qe fare nuk dallojne per nga repertuari i tyre, por vetem nga venmbajtja e tyre.Ateh brenda nje intervali kohor zhvillohen dy veprimatri artistike muzikore, sic Kenge Jeho ' ne Struge dhe Gurra Popullore ne Gjilan, qe fare nuk dallojne per nga repertuari i tyre, por vetem nga venmbajtja e tyre.Atehere fare fituam me kete ne nje veprimtari unike gjithandej etnise?Kjo dhe gjithajo qe eshte ndjekur nga nje grusht njerezish ne te dy qytetet mnbase nuk eshte arritja me pozitive e te gjitha pervojave tona ne keto lemi e organizimit te festivaleve teatrore. Me perfundimin e kytyre festivaleve dhe fillimin e atij ne Malesin e Madhe te Mbishkodres ne Tuz, mendova tia lejoj nje luks vetit per te pare ato zhvillime ne retrospektive, ku rezultoi idea, qe ndoshta nuk do te ndikoje ne planet e atyre qe merren me organizimin e tyre ne hapesiren tone unike gjitheandej etnise. Por ne fakt do te nderoja sinqerisht ata qe merren me organizmini e festivalive te tilla, duke i preferuar edhe me tutje ne realizimin e tyre ne kuader te institucioneve tona, sepaku ne Kosove dhe Shqiperi, aty ku ekzistojne kushte dhe thiren njerezit, edhe pse nuk bejne asgje ne kete drejtim, mos te pengojne.Ndonese shpeshhere e gjitha kjo, ndoshta, per arsye te thjeshta organizative te hapesire jo te unformuar gjeografike, edhe munde te ngatrrohen apo te ndeshen atkimet e tilla festive, sic ishte Festivali i Kengeve dhe valleve ne Gjilan dhe ai ne Struge. Ndoshta edhe per shkakun se festivali i Gjilanit dhe ai i Struges, me pase ai ne Tuz mbaheshin paralelisht ne  tri skaje te ndryshme ne jug, veri dhe perendim te viseve tona te ndara etnike, aq me mire se ato zhvillohen shume larg nga zonat qendrore, ku nuk eshte edhe aq lehte te shkohet, per shkak te zhvillimeve ne ato pjese gjate viteve te fundit.
Sa i takon vlerave, te cilat u plasuan ne skene nga artistet popullor te trevave te ndryshme ato me besnikrisht shpalosnin, gezimet, hidherimet, vuajtjet dhe dashurin e getoizuar, ndonese edhe keto situata ishin jo fort te kendshme. Per arsye te ndryshme objective dhe mvarsisht, se ku zhvilloheshin ato, ne Struge, Gjilan apo Tuz. Sa i perket artisteve, edhe kjo kategori krijuesish, ka ngelur pa bazen e tyre, sepse kane vershuar nje seri vlerash dhe jovlerash qe bien ndesh me keto ose bazen e tyre, ndonesee ne shume raste ato po reprodukohen me ngjyrimet e krijueseve studente, pedagoge te artist, te pergjeshem dhe jo te pergjegjshem ndaj asajpune qe merren ekskluzivisht dhe sa jane te realizuara ne nje per qindje. Pse te mos ishte e ftuar ne festival per shembull Ansambli 'Shota' qe kane kaluar nje kohe te gjate ne skenat brenda dhe jasht Kosoves, apo te tjeret si 'Agimi'nga Prizreni, Ansambli akademik'Ramiz Sadiku , apo edhe dikush tjeter, si: Ismet Peja, Lilana Qavolli,  si dhe paraardhesit e tyre, kur ne skene ngjitej artisteja e popullit.

 

 

 

 

Hevzi Ramadani

www.rrjedha.tk&rrjedha@net-24h-online.gj; Klubi i artisteve dhe gazetareve, Rr./St.'Fehmi Lladrovci' pn./nn. Gjilan, Kosove, E-mail:rrjedha_press@hotmail.com; Film, Teater, Kinema, TV, Kamere, Dramaturgji&Artet Pamore, Dizajn, pikture, sculpture& Gazetari fillestare dhe hulumtuese& Gjuhe te huaja:Angleze, Gjermane, Frenge& Informatik-Kopjuterizm:Win.2000.XP,Word,Exel,Internet dhe kurse profesionale .& Muzike: kitare, solokendim, Vallezim popullor& Keshilla edukative, psikologjike, per trauma dhe shendetesore

Drama, Teatri dhe letersia &Nijazi RAMADANI

Enver Petrovci& Muhamed &Nijazi RAMADANI

Nuhi Matoshi &Nijazi RAMADANI

Arber Rama

Granit Ramadani Kokaj

Shtepia e Lidhjes Sh. PrizrenitDrama, Teatri dhe letersia &Nijazi RAMADANI

Lapidari i deshmorit Arben Kokaj

Pran flamurit te bashkuar me 28 nentor 2003, Kokaj, Gjilan

&Nijazi RAMADANI

RRJEDHA -GJILAN

gramos ramadani

www.rrjedha.tk&rrjedha@net-24h-online.gj; Klubi i artisteve dhe gazetareve, Rr./St.'Fehmi Lladrovci' pn./nn. Gjilan, Kosove, E-mail:rrjedha_press@hotmail.com; Film, Teater, Kinema, TV, Kamere, Dramaturgji&Artet Pamore, Dizajn, pikture, sculpture& Gazetari fillestare dhe hulumtuese& Gjuhe te huaja:Angleze, Gjermane, Frenge& Informatik-Kopjuterizm:Win.2000.XP,Word,Exel,Internet dhe kurse profesionale .& Muzike: kitare, solokendim, Vallezim popullor& Keshilla edukative, psikologjike, per trauma dhe shendetesore

gramos ramadani

gramos ramadani

RRJEDHA -GJILAN- EDICIONI

gramos ramadani

kLUBI I ARTISTEVE - SHKRIMTAREVE, PUBLICISTEVE "RRJEDHA-GJILAN