Edicioni Rjedha(SHB)

KLUBI I ARTISTEVE DHE GAZETAREVE 'RRJEDHA' ARTISTS AND JOURNALISTS CLUB ' Edicioni:  Krijimtaria letrare e Nijazi Ramadanit Monografia  Shtegtim ne histori - I - Poblicistika, letrat  Argetuese Krijimtaria = NIJAZI RAMADANi ~ PROFILI SHUME DIMENZIONAL Hulumtime, shenime  RrjedhaPress  Faqja e parë (Ballina) Photo - Galeria- Foto artet pamore, skenike, letrare, muzikore Galeria Rrjedha Revista  RRJEDHA Rrjedhapress Rrjedha Piktura- publikimet e SHB Rrjedha Ballina  RRJEDHA  Fotografia Libri Personalitete Spektri-thjerëza~ Personazh i lirisë Favorite Links

Klubi i artstve dhe gazetarėve ''Rrjedha"

 

 • Nijazi Ramadani (Albanian: Nijazi Ramadani, born February 14, 1964 in Inatoc (Albanian: "Kokaj"), near Gjilan, was an Albanian poet from Kosovo. He was among the best-known modern representatives of contemporary verse in (Albanian: "Kosovė") Kosovo (Albanian: "Rrjedha"[1]) Gjilan* [2], Yugoslavia SFRY – in present day Kosovo) is an Albanian publicist, writer, and mathematician.[2][3][4][5][6][7]
 • Works / writer"Albanian geography" (Albanian: "Dheshkronjė arbri"), 1995, publisher: "Jeta e Re", Prishtina,
 • "Kosovo and self-determination" (Albanian: "Kosova dhe vetėvendosja"), 1998, publisher:"Rrjedha"(as co-author)
 • "Time image" (Albanian: "Imazh kohe), 2008, publisher: Rrjedha, Gjilan, "Alive image" (Albanian: "Imazh i gjallė"),drama-comedy 2013, publisher: Rrjedha, Prishtinė(MKRS)
 • Frozen image (Albanian: "Imazh i ngrirė"), 2010, publisher: Rrjedha, Prishtina[8]*[9] "Kokaj monography 1842-2012" (Albanian: "Monografia pėr Kokajt), 2012, publisher: (Albanian: "Rrjedha"), Gjilan,[10]

 

References Jump up

^ "Artists And Journalists Club". Rrjedha.20m.com. Retrieved 2014-02-02. Jump up ^ Zemra Shqiptare – Nijazi Ramadani: Teatri i Gjilanit dha premierėn e shfaqjes sė David Farr-it “UN Inspektori” Jump up

^ Zemra Shqiptare – Nijazi Ramadani: Botohet libri "Çėshtja Shqiptare Jump up ^ "Zemra Shqiptare – Nijazi Ramadani: Heroi Arben Ramadani". Zemrashqiptare.net. Retrieved 2014-02-02. Jump up

^ "Zemra Shqiptare – Nijazi Ramadani: Krijimtaria letrare e Biser Mehmetit". Zemrashqiptare.net. Retrieved 2014-02-02. Jump up

^ Arlind Nushi. "Guerilja e bashkimit kombėtar dhe Fletushka "Ushtima e maleve"". Albaniapress.com. Retrieved 2014-02-02. Jump up

^ "SHKRIMTARI I IMAZHEVE DHE I KRENARISË KOMBËTARE". Prishtina Press. Retrieved 2014-02-02. Jump up

^ Nijazi Ramadani (2012). Imazhi i ngrirė: roman. SHB Rrjedha. ISBN 9789951453073. Retrieved 2014-02-02. Jump up

^ Skeda:Index-karadaku41-51.pdf|thumb|Nijazi Ramadani: Frozen image(Albanian: "Imazh i ngrirė")|2012, publisher: Rrjedha, Prishtina] Jump up

^ (shleto)Monography by Kokaj External links[edit] Frozen image(Albanian: "Imazh i ngrirė")publisherRrjedha, Prishtina `2012 Gjilan Nijazi Ramadani (shleto)Monography by Kokaj |Nijazi Ramadani [3] RAMADANI VËSHTRIME LETRARE by Kokaj by Kokaj

[4] Stub icon This article about a European journalist is a stub. You can help Wikipedia by expanding it. Stub icon This Kosovo biographical article is a stub. You can help Wikipedia by expanding it. Categories: 1964 birthsLiving peoplePeople from GjilanKosovar non-fiction writersKosovar poetsKosovar journalistsKosovar screenwritersAlbanian poetsEuropean journalist stubsKosovan people stubs

Editori:Nijazi Ramadani

Ramadani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Nijazi Ramadani
Nijazi Ramadani.143x107.jpg
Nijazi Ramadani
Informacione
Ditëlindja:14 shkurt 1964
Vendlindja:KokajGjilan
Aktiviteti:Matematikanshkrimtarë , 
gazetar, Publicistë shqiptarë
Nënshtetësia:Flag of Kosovo.svg Albanian| Kosovar| shqiptar
Vënde të rrjetit
Faqja zyrtare:http://www.rrjedha.20m.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nijazi Ramadani 

lindi në vitin 1964 në Kokaj [1] të Gjilanit (Kosovës), ku i kreu mësimet e para (shkollimi fillore 1972-1979) dhe shkollimin e mesme (Gjimnazi Zenel Hajdini,drejtimi Matematikë-Teknikë dhe ai i lartë univerzitar Fakulteti Edukimit , programi (Matematikë-Informatikë,(Prog. AKM Bachelor), Universiteti i Prishtinës, Qendra në Gjilan dhe Prishtinë, që ishte një bazë e mirë për të thelluar e përvijuar krijimtarinë e nisur që nga bankat e shkollës fillore dhe deri në një integrim plotë në shkencë dhe arte. Krijimtarinë fillestare për fëmijë dhe të rritur ka filluar ta publikojë në periodikun letrar në fund vitet e shtatëdhjeta dhe tetëdhjetës, kur edhe anatemohet nga jeta publike pas rreshtimit politik në Lëvizjen Kombëtare të atyre viteve dhe pikërisht për këtë burgoset në vitin 1981. Merret me shkrime letrare, publicistike, kulturore dhe politike të cilat i boton herë pas here në të përditshmet dhe periodikun shqiptar. Shkrimet mund t'i gjenden edhe të botuara në të përditshmën “Rilindja”, pastaj në revistën letrare e periodike “Jeta e Re”, "Pionieri"' GEPiFlaka të Shkupit, "Haemus", Bukuresht, Gazeta Athina,Athinë, Gazeta Shkodra si dhe “Shkëndija”, “Revista Paqja”, të Prishtinës, por edhe në gazetat shqiptare “Shekulli” të Tiranësdhe “Koha jonë”. Ramadani më pas vazhdoi me paraqitjet në gazetën “Bujku”,"Euro-Rilindja,Tiranë,“Koha ditore”, “Zëri”, “Bota e Re”, "Fokus", “Epoka e re”,ku punoi pas vitit 2000, dhe botoi varg shkrimesh në të përditshmet: "Express", "Infopress" “Kosova sot”, “Iliriapost”, "Pavarësia News" "Lajm" të Prishtinës, Agjensia e lajmeve "[[Kosovapress]. Gjatë punës së tij u muar me të gjitha zhanret e shkrimeve gazetareske, duke përfshirë editorialin, komentin, replikën, reportazhin, përshkrimin, skicën, fejtonin etj. Gjatë punës së tij në mediat elektrinike dhe të shkruara ishte redaktor përgjegjës te e përkoshmja "Ushtima e maleve", dhe në redaksitë në cilat punoi, ku përvç punës në gazetari, botoi artikuj të ndryshëm dhe shkrim letrare dhe publicistike. Punon mësimdhënës në shkollën "Mulla Idriz Gjilani", të Gjilanit, koordinator i artistëve, krijuesve, gazetarëve “Rrjedha”, udhëheq edicionin “Rrjedha”, ku botoi një varg veprash, dhe editoi revistën "Ushtima e maleve", është anëtar teShoqata e shkrimtarëve të Kosovës. Jeton e krijon në Gjilan.

Përmbajtja

 

1 Veprat[redakto]

1.1 Libra të botuar[redakto]

1.2 Shkrime të botuara në media[redakto]

 • |Çmimi letrar: Vendi i dytë në poeziLibri shoku më i mirë", i ndarë me rastin e ditës së çlirimit të Gjilanit, 1978, komplet libra e stilograf nga Biblioteka "Amë" Gjilan.Bibliografia e botimeve: Nijazi Ramadani: 1978/2008
 • Fitues i Çmimit Kadmus: Klubi i shkrimarëve "Drita", revista PelegrinAthinë 2006, ia ndau çmimin për tregim vendi i tretë, si dhe për kritikë letrare, çmimi i parë.
 • "Pionieri", nr.3, cikël me poezi, mars, 1978, Prishtinë
 • "Rilindja për fëmijë", poezi"Lirisë", si dhe të përcjellur me portretin të autorit,",Krijues i ri-nxënësi udhëtar shembullor'",7.shtator.1978, Prishtinë.
 • "Flaka e vëllazërimit/Shkollari",poezi, dhjetor 1979, Shkup.
 • "GEP-Gazeta e pionierëve" dhe "BAT", vitet e '80-ta, poezi.
 • Prej 24 koorik 1981/1990, si krijues i anatemuar pushoi përshkak të burgosjes nga se rreshtohet në Lëvizjen kombëtare të atyre viteve për Republikën e Kosovës dhe veprimatrisë në nxjerrjen në dritë të Fetushkës ilegale "[Ushtima e Maleve]", Kokaj,qershor'80-janar 1981.
 • Dy poezi te "Bota e re", 1995, Prishtinë.
 • Cikël me poezi, nëntor 1995, "[Pionieri]"- revistë letrare për fëmijë, Prishtinë.
 • Revista "[Fjala jonë]", "Faqja-Poezi", "[Cikël me poezi]", korrik, 1996, Prishtinë.
 • Cikl me poezi:"[Fisi- pikë e pesë]", Revistën letrare e periodike "Jeta e Re",[1995],nr.6.
 • Cikël me poezi, në gazetën ","Euro-Rilindja",Tiranë, 1996
 • Cikël me poezi te Ars-poetika/':

NIJAZI RAMADANI - GJAKU E DHEU I HARTES SIME ... poetika te Publiku

 • Prozë:" Arapi i zi apo gjaku e dheut të hartës sime, përfshi në konkursin "ars-buzuku", numri 1 (35) i revistës letrare shqiptare "Ars, 31 mars 2002
 • Poezi/ tek'Kush i ka shkruar këto vargje ?,Rrjedha *|Revista "Agmia", numri 7 i revistës "[Agmia]" prozë, "Hata e madhe" Gjilan,2007
 • TABLETË/TABLETĂ "Si të bëhen malet me zile që t’i dëgjojmë rënkimet e tyre- f.162...... Revista Haemus - Bukuresht / RUMAN
 • Revista Haemus 3-4 /2006, prozë: "Shkëlqimi i rrasave të gurtë mbi çati dhe varrezat e martirëve me epitaf"
 • "N'Itakën e vet pushon Zejno Halili",Gazeta Shkodra, Shkodër, 2005
 • Proza:"Cupi" (30 qershor,2008),"Lajm", shtojca për kulturë, Prishtinë.

1.3 Përmbledhje poezish me poetë të ndryshëm[redakto]

 • Gazeta Athina, më 18 maj 2007: te rubrika "Letërsi", përzgjodhi dhe botoi Hiqmet Meqaj një cikël me poezi "POEZI NGA KOSOVA"
 • Cikël me poezi "POEZI NGA KOSOVA", AGIM VINCA dhe NIJAZI RAMADANI, Revista Letrare ADMET, botues Andi Meqaj .
 • "Panarama e kijuesve të Kosovës juglindore", H.Këçiku, Prishtinë, 2004.

Cikël me poezish'

 • Poezi:"Fisi-pikë e pesë"," Ata ikën në përjetësi" dhe "19 pranverat e Arbrit", web-faqja: Bashkimi Kombëtar-Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm
 • Revista "Agmia", numri 7 i revistës "Agmia",2007, Gjilan

1.4 Shkrime për veprat e autorit[redakto]

 • Ali D. Jasiqi, botoi botoi kritikën letrare "Poezi meditimesh të thella në veprën: "Pesëdhjetë shkrime për poezinë", kritikë letrare dhe te revista "Shkëndija", numer jubilar, mars 1996.
 • Haxhi Vokshi, Pasthënie përmbledhjen me poezi"Dheshkronjë Arbëri" 1995,"Jeta e Re", Prishtinë
 • Hasan Bunjaku-"Syri kritikë mbi veprën poetike "Dheshkronjë Arbëri" 1995,"Bujku/Rilindja", Prishtinë, dhe exraktë nga recensioni "Dheshkronjë Arbëri" 1995, "Jeta e Re", Prishtinë.
 • Vitrina e librit, Bujku(ish Rilindja), Prishtinë 1995, Shpend Halili: Botime të reja, "Dheshkronjë arbri-( përmbledhje me poezi), "Jeta e Re",1995, Prishtinë
 • Bujku: Shpend Halili, botime të reja: Vështrim mbi librin "Kosova dhe vetëvendosja,(trajtesë historike dokumentare dhe politike) SH.B. "Ushtima", Gjilan.
 • Tefik Selimi: Recension: Një qasje në teatër, SH.B. Rrjedha, 2004, Gjilan, "Bota sot", 2005, Prishtinë
 • Minire Berisha:Botime"Libër me vështrime e trajtesa publicistike për artin letrare e pamore", Vështrime për arte, maj, 2004, Epoka e Re.
 • Naile Demiri:"Shumë studies-pak arte", Epoka e re",gusht,2008, Prishtinë, vështrime rreth librit "Vrojtime artistike", vështrime letrare, SH.B. Rrjedha, Gjilan, 2006.
 • Malësore Llapashtica:"Çmimet nuk japin as nuk e marrin kompetencën artistike", intervistë ekskluzive meNijazi Ramadanin, krijues, publicist, pedagog dhe editor i SHB “Rrjedha” në 30 vjetorin e krijimtarisë letrare, bisedë me rastin e 30 vjetëve të krijimtarisë",Pavarësia News, Prishtinë, 2006.
 • Prespektiva, Bujanoc, shtator 2008: "Krijimi vjen si domosdeoshmeri", intervista
 • Tefik Selimi:"Iliria past", Prishtinë, 2006, "Vështrim kritik rreth veprës:"Qasje tjetër për skenën", 2006 , "SH.B. Rrjedha" Gjilan,
 • Imazhe kohe, poezi:1978-2008, SH.B. Rrjedha, Gjilan, 2008 , Xhemë Karadaku, pasthënie.
 • IMAZHE KOHE”, TUFËZ POEZISH QË REFLEKTON KRIJIMTARINË 30-VJETËT e Nijazi RAMADANIT , 17 nëntor 2008,Kosovapress
 • Ilmi Musliu: Një udhëtim poetik 30-vjeçar, E përditshmja Kosova Sot, 27 nëntor 2008.
 • Imazhe kohe, poezi:1978-2008, M.Sabedini,Gazeta "Lajm", 26 nëntor 2008.
 • Tefik Selimi: Imazhi poetik i një vepre poetike, Bota sot, dhjetor, 2008, Prishtinë

^Nuhi Ismajli: Këndvështrim: Imazhe poetike të përjetimeve kolektive e individuale, Nijazi Ramadani: "Imazhe kohe" (poezi 1978-2008), botoi: SH.B. "Rrjedha", 2008, E martë, 17 mars 2009, Zëri, Prishtinë

 • Biser MEHMETIShkrimtari i imazhit dhe i krenarisë komabëtare, bot. "Epoka e Re", 30 dhe 31 janar 2012, Prishtinë.
 • Tefik SelimiBota sot shkurt 2012, recensionRomani i atdhedashurisë kombëtare vështrim për romani "Imazhi i ngrirë" të bot. SHB "Rrjedha", 2012.
 • |Ilmi Musliu {Kosova sot, shkurt 2012, vështrim për romanin "Imazhi i ngrirë", 2012
 • |K.ShabaniEse për romanin "Imazhi i ngrirë (të autorit Nijazi Ramadani,bot.(2lonline.com)Epoka e Re, të enjtën, 3 maj 2012, Prishtinë
 • |Kristaq F.Shabani "Nijazi Ramadani - poet, prozator, studiues Kosove, Epoka e Re, 9 maj 2012, Prishtinë
 • |Biser Mehmeti Drama e komedi bashkë(Azgani&Ylber(i)ja', bot.Epoka e Re, 2014, Prishtinë
 • |Biser Mehmeti Monografia për Kokajt 1864-2012 "Kokajt ë nga lashtësia",bot. rajonipress, zemrashqiptare.net, 2014

1.5 Personazhe autoriale në të përditshmet dhe revista[redakto]

2012^Veshtrime letrare|Nijazi Ramadani

 • Personazh:"Mësuesi Mustafë Koka dhe Hasan Alia", tetor, 1993, Bujku- "Rilindja", Prishtinë
 • " Jehona", Bujanoc, 1993, portereti: "Kush ishte mësuesi Mustafë Koka
 • Revista "Paqja", të Prishtinës, tetor, 2008 "Njerëz dhe fate"mësuesi Mustafë Koka.
 • "N'Itakën e vet po pushon përjetësisht Zejna Halili",Gazeta "Shkodra" si dhe "Shkëndija"(2007)," dhe te Revista letrare shqiptare "ars" njofton daljen e numrit të 2 (40), 2004, në Shqipni, Kosovë, Maqedoni e Mal të Zi.
 • Jeta 63 vjeçare teatrore e Gjilanit.

1.6 Shkrime, artikuj, recensione, vështrime për dramën dhe shfaqjet skenike[redakto]

Nijazi ramadani 240x190.jpg
Nijazi Ramadani: Imazh i ngrirë {roman historik)

Përmbledhje shkrimesh të botuara nëpër media e shkruar dhe elektronike shqipe për dramën dhe skenën

 • |Drama për fëmijë: "Të pamoshtur gjer në vdekje", aktrim, roli kryesor (neg.) në shfaqjen skenike konkuruese për shkollat fillore të rajonit dhe në garat tjera.
 • Jeta skenike 63 vjeçare e Gjilanit:Teatri profesional i Gjilanit e rikujton vetveten skenën tradicionale dhe moderne/
 • Recension: "Gjenerali i ushtrisë së vdekur" i dramatizuar dhe në regji të prof. dr. Milto Kutali, Epoka e Re, 2000.
 • Shfaqja skenike e veprës “As parë, as njohur”,i dramatizuar dhe në regji të prof. dr. Milto Kutali, Epoka e Re, 2001.
 • Komedia "Gomari diversant", Jeton Neziraj, Teatri Kombëtar i Gjilanit, Koha ditore, Shtojca, 2006.
 • Teatri i Gjilanit: Drama e N. Islamit "Ligatina" sipas veprës Musa Ramadanit Regjia, Jahi Jahiu, I.Ymeri
 • Teatri i Gjilanit: Shfaqja me çmimin"A. Moisiu" Tiranë, "Darka publike", Teki Dërvishi
 • Dy monodrama e Rexhep Qosjes:"Vdekja e një mbretëreshe",Epoka e Re,Prishtinë
 • Shfaqje dramatike “Sfinga e gjallë”, e autorit Rexhep Qosja( Infopress, 7 korrik 2010, Prishtinë)[1][2]
 • Trajtesa: Veshtrime letrare|Nijazi Ramadani]
  Teatri kombëtar: "Një interpretim i thjeshtë i fabulës së mrekullueshme të autorit[3]
 • Ese mbi teatrin provincial"Qasje tjetër teatrore, Epoka e Re, Prishtinë, 2001
 • Sistemi i vlerave e thyerjeve të mëdha :(Shfaqja e dramës Kohë e paemër e Ruzhdi Pulahës nga Teatri i Korçës), 2002, Rrjedha.
 • Prometheu”, I.Kadare, Teatri Ferizaj, Rrjedha, Gjilan.
 • Një qasjeje groteske Teki Dërvishi: “ Repriza e lirisë”, 2003, Rrjedha, Gjilan.
 • Skena teatrore e Gjilanit: (Komedia "As parë, as njohur"), Epoka e Re, 2001, Prishtinë
 • Lexim racional i tragjedisë së Shekspiri, Epoka e Re, 2002, Koha ditore, Prishtinë
 • "Realitet i shprehur me mjetet mitike", dramë "Kafeneja ballkanike", Begzad Baliut , 2003, Epoka e RePrishtinë
 • Në mes të dramës dhe Mono-dramës -"Kronisti i të vrarëve " M.Zymberaj, Epoka e Re, 2003, Prishtinë
 • "Një thyerje meditative kohe": Mbi shfaqja "Ura e sakrificës" Teatri i Gjilanit, Zëri, Prishtinë, 17 prll. 2003
 • Dramë e ndërgjegjes së vrarë", drama "Vegullia" Zëri, Prishtinë, 2004
 • Teatri i Gjilani dha premierën e komedisë "Kumbara", Zeri, 2005, Prishtinë
 • Skena gjilanasve me vlerat të reja, Zëri, Prishtinë
 • Shfaqja me efekt te madh skenik: Shfaqja premier e komedisë "Revolja", Zëri, 2005, Prishtinë
 • Teatri i Gjilanit :"Tuneli", Erson Zymberi, Zëri, 2005, Prishtinë
 • "Mos e prek", Zëri, 2005, Prishtinë
 • Premiera e Komedisë "Mysafiri i Mallkuar" autorit Ilir Bezhani, Pavarësia News, 2006
 • Drama "Im at donte Adolfin" e Mehmet Kraja në regji të Agim Sopit, 2007, Zëri, Prishtinë
 • Shfaqja "[Ditëlindja]" e Teatrit Gjilanit- Premierë si "Ditëlindje e trefishtë, Rrjedha, 2008
 • Shfaqja premierë e Teatrit Gjilanit të zhanrit komedi " Ah, auzvajzi", Shqipe Kadriu, 2008, Rrjedha
 • Besnik Fabulës së mrekullueshme të autorit(Rexhep Qosja), "Shfaqja Sfinga e gjallë", Teatri profesional Gjilan, korrik, 2010, "InfopressPrishtinë, 2010.
 • Nijazi Ramadani: Vështrim letrar, skenike dhe arte:
 • Shekspir apo limonatë, ese për shfaqjen Hamleti, Rrjedha, 2004.
 • Shpalosja e riciklimeve historike përmes artit skenik ”[Nata e fundit në Goli Otok]” të autorit Mehmet Kajtazi, Rrjedha Gjilan, 2003
 • Koha të shtrojmë çështjet e artit skenik", ese, Express, 2005, Prishtinë
 • Gazetat shqiptare "Shekulli" të Tiranës: Rreth ramave "Marrëveshja mes teatrove, "Streha e të harruarve" në Gjilan."Teatri kombëtar i Tiranës, 2004.
 • Lexim i “Hamletit” të Shakespeare a lomonatë, Rrjedha, Gjilan, 2004
 • Gazeta "Koha jonë": Mbi dramën" Ligatina" Teatri i Gjilanit,2006.
 • "Koha ditore", botoi në shtojcën për kulturë nga dramat "Rënia e sistemit të vlerave- Të mallkuarit", E.Petroci, Koha ditore, mars 2002
 • Bisedë me Jozif Papagjonin,dramaturg dhe kritik teatror nga Tirana: Teatri duhet ti bëjë vend dramaturgjisë kombëtare, Epoka e re dhe Zëri, Prishtinë, 2003/04.

2 Referencat[redakto]

 1. ^ [kokajt.com - Kokajt com :: deri më sot! » Kokajt-dje dhe Hyrje Pozita Toponimistika Ekonomia Flora Fauna Kultura Arsimi Nëpër vite??? Personalitete Fejtonistika News/lajm Muzikë Malësia e Karadakut Reportazhe K A R D U Njoftime Takime Argëtim Kuiz/ Barcoleta Komunikim Presheva Online Libri i mysafirëve Lidhje interesante Galeria Kontakt Impressum Rregullorja Login Regist Shoutboxavniasani: pershendetje kokajligramos: Me rastin 60 vjetorit jubilar të vrasjestë Hasan Alisë mësuesit Mustafë Koka nga Kokaj. Përderisa ndriçohet vërteta këtë rast sado thellë jetë nën tokë familjet Ballit Bres fshatit Ko ndryshme vite Musta Downloads Kosova lirë menya 01 Gästebuch Kok links G Gallery t Regeln /atirtemoht-auto4.1]

[4]

 • [1]]]|Monografia e fshatit Kokaj të Gjilanit
 • [5] Hija e gjallë|NIJAZI RAMADANI. IMAZHI I NGRIRË. SHB “RRJEDHA”. GJILAN. Biblioteka: BENI. Redaktor:BISER MEHMETI. Recensent:Ramadan Musliu NEXHAT REXHA]
 1. Karadaku- Monografia e fshatit Kokaj të Gjilanit

3 Lidhje të jashtme[redakto]

Profili:Nijazi Ramadani

 Rrjedha - Shtëpia Botuese me seli në GjilanKosovë e cila funksionon si Klubi i Artistëve, Shkrimtarëve dhe GazetarëveRrjedha me seli në GjilanShtëpia Botuese BRrjedha është një nga entet botuese shqiptare të periudhës gjatë dhe pas luftës së Kosovës me synim që të përzgjedhen dhe publikohen vlerat më të mira të arteve, kulturës, të letërsisë bashkëkohore (disidente) shqiptare, si edhe në sezibilizimin e krijimtarisë së talenteve të reja që janë të rrezikuara të humbasin në kushtet e vështira të ekonomisë së tregut dhe konkurencës së vlereve. Shtëpia botuese Rrjedha u krijua si rezultat i mendimit se: filozofia, edukimi, arsimi, kultura, arti, letërsia dhe figurat që i përfaqësojnë, me vlerat e tyre, janë ambasadorët më bindës e më reprezentativë për imazhin e ri të shtetit të Kosovës si vlerë dhe paraqitjen dinjitoze të një kombi përballë kombeve të tjera të qytetëruara

 

Përmbajtja

  [fshih

1 Titujt e botuar në SHB Rrjedha

2 Rrjedha[1]

!
Nijazi Ramadani:"Kosova dhe vetëvendosja", 1998 !! Selim Leka- Edukata qytetare: (për mësim zgjedhor të nivelit të SHMU(kl.VI) dhe qytetarë të të gjitha niveleve)/ Selim Leka. – Gjilan : Rrjedha, 2013. – 206 f. : ilustr. ; 24 cm. – (Biblioteka Sokrati)
Publicistikë: Revista "Ushtima e Maleve", NR.I,II,III,IV,V,... 
http://rrjedha-nr.wix.com/rrjedha#!rrjedhapress
monografia për Kokajt
!!Nuhi Ismajli, "Shqetësime sociokulturore",

bot. "Rrjedha", 2014 . –

821.18-93-1:Fazliu, Zeqir- Vargje hynjore : poezi / Zeqir Fazliu. – Gjilan : Rrjedha, 2014. - 63 f. ; 20 cm. – (Biblioteka ARS Poetika ISBN 978-9951-453-18-9
Mr.Misin Misini:"Përjetime e kujtime",2001 |Biser Mehmeti - "Jetë e mohuar",(roman) bot. "Rrjedha", Gjilan, 2012Nijazi RamadaniAzgani&Ylber(ja), dramë dhe komedi, bot. SHB "Rrjedha", 2013|
Asllan Ibishi:“Golgota e fundit e Llashticës",2001|Nijazi RamadaniVështrime letrare,(trajtesa) bot. SHB "Rrjedha,Gjilan, 2012|Shaqir Shaqiri "Njeriu jeton", bot. Rrjedha,2014, poezi, 2014. - 78 f. ; 20 cm. – (Biblioteka Arbëri) ISBN 978-9951-453-22-6
"Budrika nën dhunën dhe terrorin serb"Gjilan 2001|Osman Behluli-Ilinca:"Qiriu në erë", bot.SHB"Rrjedha",Gjilan, 2012 |Selim Zeneli- "Zëri i mallit" bot. SHBRrjedhaGjilan, 2012
Nijazi Ramadani:"Një qasje për teatrin",2005Nijazi Ramadani:"Imazhi i ngrirë", roman bot.SHB"Rrjedha",Gjilan, 2012Rexhep Lecaj Klithma, poezi, bot. SHB 'Rrjedha'2014
Hysen Ahmeti(Dy monografi) ”Konçuli gjatë shekujve",RrjedhaGjilanHysen Ahmeti," Këngët dhe ritet e dasmës në malësin e Bujanocit ",Rrjedha2007
Gresa Murati: "Si dy fluturat", 2005, Gjilan|821.18-93-1 Fazliu, Zeqir Vargje hynjore : poezi / Zeqir Fazliu. – Gjilan : Rrjedha, 2014. - 67 f. ; 20 cm. – (Biblioteka ARS Poetika)

ISBN 978-9951-453-18-9

Biser Mehmeti: Vepra me tregime "Katër kalorësit e apokalipsit", 22 tregime bot. RrjedhaGjilan2011|Nijazi Ramadani- Shtegtim në historiMonografi për Kokaj 1842-2014,(Monografia) bot. SHB "Rrjedha,Gjilan|
Nijazi Ramadani"Qasje tjetër për skenën”, 2006 |Nijazi Ramadani:"Imazhe kohe", poezi:1978-2008,SHB"Rrjedha",Gjilan|MR.Misin Misini:" Epika jonë popullore në vargje në trevën e Gjilanit ", SHB "Rrjedha", 2010.
SHB RrjedhaNijazi Ramadani: Vështrime letrare, Sh.B. Rrjedha, Gjilan 2012
Rresht me kryeradhë

2.1 Botimet

Libri në procesin e botimit e të shtypit, ku në këto produkte përfshihen: almanakë, vjetarë, katalogë,albume filatelie, albume për ngjyrosje, albume me figura për fëmijë, repertorë me informacione numerike, repertorë alfabetikë, broshura muzikë e kënge, fletore pune muzike për detyra, si dhe botime të tjera që janë si libra me disqe, shirita magnetikë, kaseta, filma ose diapozitivë, me kushtin e dyfishtë*[2]

2.2 botues Rrjedha

Shtëpia botuese Rrjedha është edicion i Klubit të Artistëve, shkrimtarëve dhe gazetarëve "Rrjedha" në Gjilan. Editon Këshilli botues: Nijazi Ramadani,shkrimtar, publicist,Biser Mehmeti, shkrimtar, Nuhi Ismajli, studius letrar, gjuhëtar. Edicioni për fëmijë dhe të rinj editohet nga Avdush Canaj,shkrimtar, si dhe në seksione dhe biblioteka tjera. Rrjedhasi edicion i pavarur, mjet arkivorë, informativ dhe kulturorë. Dhe nuk i përket asnjë spektri politike, por nuk është as apolitike, as (jo)fetare apo ndonjë pro(ant)grupi tjetër etnik. As nuk financohet nga askush tjetër pos nga ekipi i pavarur Rrjedha.

2.3 Historiku                                                  [1]

Libri me trajtesa:Vështrime letrare,bot.Rrjedha, Gjilan 2012

SH.B. Rrjedha|Klubit të Artistëve, Shkrimtarëve dhe Gazetarëve ka faqen elektronike botuese: Rrjedha me botimet e veta sjell materiale ekskluzive krijime dhe të huazuara apo të përkthyera nga mediumet më të ndryshme të botës, si dhe ka për qëllim krijimin e një transverzale për qasjen dhe integrimen e shqiptarëve dhe të tjerëve ne sferat e zhvillimeve shkencore historike-aktuale me dëshmitë, faktet dhe zhvillimet më të rëndësishme globale dhe mbarë shqiptare. SHB "Rrjedha"( Shtëpia botuese, "Rrjedha"), po ecën mbarë nga fillimi i vitit 2000, kur është "datëlindja e saj e dytë" apo “ringjallja e saj" e rifillimit të punës së saj. Botohen vepra nga më të ndryshme. Shtëpia botuese "Rrjedha" ka botuar të përkohshmja mujore Ushtima e Maleve[3] në vitin 2001/2002, ku e ka pasqyruar edhe zhvillimet aktuale, politike, kulturore, historike të cilat patën përfshirë rajonin si Kosovë Juglindore. Në këtë gazetë është botuar gjithçka drejt për së drejti dhe nga dorëshkrime. Kjo gazetë është mbajtur me punë, përkushtim dhe seriozitet. Dalja e asaj mujoreje ka pasur lexuesit e shtresave të ndryshme.

2.4 Lidhje të jashtme

    Gjilan Rrjedha

Ushtima e maleve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

 

1 Ushtima e maleve

Ballina shpati.JPG
Revista e përkohshme Ushtima e maleve/e Maleve, edicioni i parë, fillimisht rezultoi si nevojë e kohes rrjedhë nisma për bërjen e një fletushke(reviste), ku fillet e saj datojnë në ngjarjet madhore të kombit me 10-13 qershor 1979, në 100 vjetorin e Lidhjesë shqiptare të Prizrenit prej një grupi të gjimnazistëve të Gjilanit. Fletushka "Ushtima e Maleve", e cila botimin e saj e konkretizoi me 4 qershor 1980 / 15 janar 1981, e redaktuar nga redaksia e parë në përbërje të Nexhat Rrustemi-Shpëtimi,Nijazi Ramadani-KomitiKemajl Kurteshi -Naim KurteshiKuq e ziuNevzad Isufi Furtuna, e ndihmuan për botim grupin ilegal dhe organin e tyre me shkrime letrare e historike edhe shpërndarjen e fletushkës Ushtima e maleve në Gjilan, e ndaluar nga ish-pushtuesi si veprimtari armiqësore nacionalise-irridentiste. U takon radhëve të organizuara të "Grupit ilegal" dhe veprimtarisë si një celulë e organizuar mirë me dhjetsh, që ishin shoku të pandashëm.Në fakt ky dhjetësh ka funksionuar, poashtu fshehtë, si një bërthamë gjysmëilegale e organizuar mirë , edhe gjatë viteve të mëparshme ('79.'80, '81)"
Revista e përkohshme 'Ushtima e maleve KRYEFAQJA. Nisma për bërjen e një fletushke(reviste), ku fillet e saj datojnë në ngjarjet madhore të kombit me 10-13 qershor 1979, në 100 vjetorin e Lidhjesë shqiptare të Prizrenit prej një grupi të gjimnazistëve të Gjilanit. Sidomos pas kontakteve që po viheshin me Isa (Kokaj)e Nexhat Rrustemi(Shpëtimi)dhe Kemajl Kurteshi(Mali)e Naim Kurteshit(Kuqeziu) pëmes Nevzad Isufit (Furtuna) eAbdurrahim Isufit (Sokrati), të cilat më vonë iu shtuan radhëve tona edhe Ismajl Berisha(Vlora), Munafer Ahmeti (Munoja) dhe Musa Haliti"Rrufeja", Nijazi Ramadani "Komiti",Sadik HaxhiuNaim s Sahiti, si dhe ballinen e "Ushtimës maleve" dhe ilustrimet i bëri "Guri".Tak imi i parë konstituiv u mbajt më 3/4 qershorit1980Kokaj, pas një darke që shtroi familja e Isah Rrustemit në Kokaj, shtruam nevojen e një organizmimi më të kordinuar për të pasur një bashkërenditje e përgjegjësi në bashkveprimtari ilegale të organizmimit në grupe 3-she redaksia 11 anëtarësh me një program e statut gjithëpërfshirës dhe të integruar në Lëvizjen kombëtare ilegale të atyre viteve.
Materialet e dërguar për numrin e parë nga Shpëtimi,KomitiKuqeziuFurtuna, i korrektoi dhe daktilografoi: Shpëtimi me makinën e tij, të sjell nga babai i tij, i cili punonte përkohsisht në Gjermani dhe nga "Komiti" me makinen e shkrimit të Musa Halitit, i cili kishte siguruar se makinan e kishte sjellë babai i tij (Musës) nga gjermani ( nga një takim pune në lokalet e shkollës fillore Liria në Kokaj nga Nexhati. Musai, Nijazi dhe Isa. Veprimatria ilegale fokusohet në vetëdijësimin dhe ngritjen e nivelit dhe ndërgjegjjes kombëtare si përmes literaturës historike, letrare dhe artistike me efekte publicistike, si gazeta Liria,Zëri i KoosvësUshtima e maleve( si organ i grupit, botimet: " Me pushkë e pend për lri e pamëvarësi"," Shota Galicadhe Azem Galica"( autorit Haxhiu), romaniMic Sokol , Sabri Godos, [Këngë e lirisë

, grup autorësh, gazeta Shqipëria e re,Ushtima e Maleve,(Gazetë lokale botuar në Shqipëri,Gazeta “Ushtima e Maleve”,Peshkopi, l3.6.l978) prej nga e kishte marrë edhe emrin, e tjerë.

Përmbajtja e Ushtimës maleve, numri i parë kishte të përfshirë në balinën e saj, një gravuar të punuar me temë Qëndresa nga "Guri", pasonte me poezi si himni Kosova të Asdrenit, poemën e Mitrush KutelitKosova, trajtesat historike "Me pushkë e penë për liri dhe pavarësi, Lidhja shqiptare e Prizrenit, Lufta për autonomi dhe pavarsi kombetare 1910-12, Luftat Ballkanike, Konferenca e Londrës, Parisit dhe Versajit( Komiti, ShpëtimiFurtunaKokaji) . Cikël me krijime letrare nga "Kuqeziu", "Komiti", "Shpëtimi, e tjerë. Edhe një takim përbullës em rastin e promovimit të numrit të parë dhe prgaditjes së numrit të 2(dytë) të mbajtur në Livoç të Ultë, rezultoi me shpërndarjen e redakësisë dhe udhëheqjesë së grupit për të punuar pamëvarsisht dhe me strukrura të ripërtrira apo me shuarjen e tyre, përshkak të konspiracionit me një vendim unanim të pranishmëve.Arrestimet, bastisjet, burgosjes dhe procesi gjyqësor ndaj Grupit ilegal dhe fletushkës "Ushtima e maleve", u zhvillua gjatë verës 1981, pasi që nuk arritën ta zbulojnën asnjë eksemplarë të saj, u liruan. Fillimisht kanë qenë anëtar i celulës së formuar me 4 qershor në Kokaj, kurse pas nxjerjes së fletushkësUshtima e malevedhe për t'i ikur hetimeve të atyre viteve me 15 janar 1981 të gjithë anëtarët të Grupit kooptohen në tresheDrejtues (që ishte strukturë më e sigurt dhe organizim më i lartë i Organizatës). Në këtë cilësi kanë qenë deri në fund të vitit '81-shes, ndërkohë vepronin në sigurimin e materialeve që vetëdijesonin masat kombëtare për një rreshtim të ri të atyreve viteve, si dhe "mbulonin" terrenin me bashkëpunimin me punëtorët e "përkohshëm" në radhet e mërgimtarëvedhe familjareve tanë.Pos aksioneve të shumta si thyerje fotografish të Titos=Shubashiqit, te Konvikti i nxënësve dhe studenteve në Gjilan etj, shkruarjes dhe shperndarjes së pamfleteve, shkyerje flamujsh dhe pllakateve të ndryshme propagandistike të regjimit, pas aneksimit serb të Kosovës nga Serbia me 27 korrik 1945, që kurrë nuk është pranuar një aneksim i dhunshëm shkruarje parullash e shpërndarje traktesh, sigurimin e një tjetër mjeti më praktik për shumëzim, me të cilin janë shumëzuar traktet e shpërndara në Konviktet e nxënësve dhe studentëve në UP-së dhe ato të shpërndara në Preshevë si dhe sigurimin me një teknikë tjetër të nevojshme për punë tëfshehtë, kanë marrë pjesë në përpilimin, përgatitjen teknike dhe shpërndarjen e tyre. Në zgjerimin e radhëve dhe për këtë qëllim ka shkuar të vedprojnë një kohë në malësi të KaradakuGollakutanamoravë dhe forma të ndryshme janë mbajtur lidhje të fshehta me të burgosurit si ideolog të Lëvizjes së atyre viteve dhe udheheqës shpirtëror si: Adem Demaqi Metush KrasniqiDajkoci, Isa Kastrati,Rexhep MalaFazli Abdullahu, e veprimtarë të tjerë, solidarizimi edhe gjatë qëndrimit të tyre në burg, ideali i tyre". Pas gjurmimeve sistematike të UDB-së aty kah marsi i vitit 1981 dhe në korrik e gusht të verës së'81-es, po hetohej veprimtaria e tyre dhe nga shefat e lartë tëUDB-së sëKosovës. Të cilet në munges të provave për të dyshuarit, ata i lirojnë gjoja për të reflektuar, por në fakt për ta zënë me "në vepër...". Të vetëdijshëm për rrezikimin e drejtpërdrejtë që të gjith kishin qënduar në në Kosovë, pos Naim Sahitit, i cili largohet në botën e jshtme, ata tregohen shumë aktiv: vihen në kontakt me organizatat shqiptare në mërgim, krijojnë lidhje me simpatizantë të çështjes shqiptare në ZvicërGjermaniBelgjikë, si dhe në Gjermani lidhje të rregullta me jashtë. Krahas kësaj, përgatiti botimin dhe shkrajnë vetë shumë artikuj për fletushkën "Ushtima e maleve". Veç organit të Organizatës që i takonin ata përgatiten edhe publikime të tjera. Ata kishin shpërndar "Këngët e lirisë", një përmbledhje me poezi që u bë kushtrim rinisë kosovareshqiptare. Pastaj përgatiten dhe shpërndan përmbledhjen me artikuj të regjistruara në disqe të shtypit të huaj Rreth ngjarjeve në Kosovësi dhe demaskuan përmes botimeve të publikuara me rastin e 100 vjetorit të LSHP, kunder elaborateve të njohura të elaboruara nga Vasa Çubriloviqit "Shpërngulja e shqiptarëve, dëbimin e tyre", Naçertenja""Cvejiqit.

Monografia fq.145 shflet.Ushtima e maleve(Fletushka)

 

2 Gazetë e pavarur e Kosovës lindore, Ushtima e Maleve

Kjo magazinë rifilloi botimin me, nr. 3, 4, 5,.. Kokaj, Gjilan, 2001/02. Akti i rifillimit me botimet e shkrimeve enciklopedike të qershorit të vitit 1998, pas daljesë në skenë të UÇK-së dhe aletëve perendimor, duke sjell botimin e veçantë:Kosova dhe vetëvendosja,Ushtima e maleve1998, pastaj rifillimin në vitin 2000, kur është "datëlindja e saj e dytë" apo ringjallja e saj e rifillimit të punës së saj, publicistkë, Golgota e fundit, botim special nga Ushtima e maleve. [Ushtima e maleve], edicioni i tretë nga janar /prill 2001, me botimet e veta ka sjell materiale ekskluzive: Informacine-lajme, aktualitete nga zhvillimet në Kosovën juglindore ( Lugina e Preshevësdhe Maqedonia perendimore), duke sjellë krijime dhe shkrime publicistike dhe të huazuara apo të përkthyera nga mediumet më të ndryshme të botës, si dhe ka për qëllim krijimin e një transverzale për qasjen dhe integrimen e shqiptarëve dhe të tjerëve ne sferat e zhvillimeve shkencore historike-aktuale me dëshmitë, faktet dhe zhvillimet më të rëndësishme globale dhe mbarë shqiptare.me të gjitha zhanret e shkrimeve gazetareske, duke përfshirë editorialin, komentin, replikën,reportazhin, përshkrimin, skicën,fejtonin etj. Gjatë veprimtarisë së saj, si një nga mediumet evetme të shkruara nga ky rajon i trazuar nga konfliktet e armatosura të shkatuar nga pushteti okubues dhe gjenocidial i Millosheviqit. Ushtima e maleve, si mdium i shkruar e përkoshmja Ushtima e maleve, ku përveç editimeve informative, aktualiteteve, art-kulturore,historike, enigmatike, fejtonistikë, ku u boton artikuj të ndryshëm dhe shkrim letrare dhe publicistike. Aty botohen shkrime nga më të ndryshme të redakuar Nijazi Ramadani, redaktor përgjegjës, dhe menaxher: Fatmir Arifi, përgaditja teknike, Arbëresh Dalipi, të cilët me punën e tyre vullnetare pos rreshtimit nën obrrellen çlirimtare si luftëtar të lirisë, kontribuan që shkrimet aktuale t'u ofrohen para lexuesve edhe në vijat e frontit të rezistencës së armatosur të UÇPMB-së dhe UÇK-së të botuar në përkohshmja mujore Ushtima e Maleve në vitin 2001/2002, Nr. 03, 04, 05, 06( dy numrat e parë ishin botuar me 4 qershor 1980 / 15 janar 1981), ku e ka pasqyruar edhe zhvillimet aktuale, politike, kulturore, historike, letrare të atyre viteve të cilat patën përfshirë rajonin si Kosovën dhe ish Jugosllavinë Jugore, të viseve shqiptare të aneksuar pas Kongresi i BerlinitKonferenca e Shën-StefanitLidhjes Shqiptare e Prizrenit, Luftrave BalkanikeJugosllavisë së Versajit 1919, si dhe të ripushtuara edhe pas Lftës Dytë Botërore.Në këtë gazetë është botuar gjithçka drejt për së drejti dhe nga dorëshkrime. Kjo gazetë është mbajtur me punë, përkushtim dhe seriozitet. Dalja e kësaj të pëkohshme ka pasur misionin e shtypit të lirë dhe të pavarur para lexuesve të shtresave të ndryshme.

3 Lidhjet e jashtme

Publikimet(Arkivi)

4 Referencat

|Monografia e Gjilanit, bot. Komuna e Gjilanit, 28 nëntor 2012[[4]]

 • |Shtegtim në histori(Monografia për Kokajt 1842-2012)[[5]]

 
Guerilja e bashkimit kombëtar dhe Fletushka ''Ushtima e maleve'' - Nga Nijazi Ramadani
(30 vjetori ideleve të nisura për bashkim kombëtar)

 


Gazeta "Ushtima e maleve", edicioni i parë, fillimisht rezultoi si nevojë e kohes rrjedhë nisma për bërjen e një fletushke(reviste), ku fillet e saj datojnë në ngjarjet madhore të kombit me 10-13 qershor 1979, në 100 vjetorin e Lidhjesë shqiptare të Prizrenit prej një grupi të gjimnazistëve të Gjilanit. Fletushka "Ushtima e Maleve", e cila botimin e saj e konkretizoi me 4 qershor 1980 / 15 janar 1981, e redaktuar nga redaksia e parë në përbërje të Nexhat Rrustemi-"Shpëtimi", Nijazi Ramadani-"Komiti", Naim Kurteshi- "Kuq e ziu", Nevzad Isufi "Furtuna", etj. e ndaluar nga ish-pushtuesi si "veprimtari armiqësore nacionalise-irridentiste".
Pas një konsulltimi të vazhdueshëm mes periudhes 1979/80, fillimisht si nevojë e kohes rrjedhë nisma për bërjen e një fletushke(reviste), ku fillet e saj datojnë në ngjarjet madhore të kombit me 10-13 qershor 1979, në 100 vjetorin e Lidhjesë shqiptare të Prizrenit prej një grupi të gjimnazistëve të Gjilanit. Sidomos pas kontakteve që po viheshin me Isa (Kokaj)e Nexhat Rrustemi (Shpëtimi)dhe Kemajl (Mali)e Naim Kurteshit(Kuqeziu) pëmes Nevzad (Furtuna) e Abdurrahim Isufit (Sokrati), të cilat më vonë iu shtuan radhëve tona edhe Ismajl Berisha(Vlora), Munafer Ahmeti (Munoja) dhe Musa Haliti "Rrufeja", Nijazi Ramadani "Komiti", ballinen E "Ushtimës maleve" dhe ilustrimet i bëri "Guri". 
Nga takimi i parë konstituiv i Grupi ilegal të 3/4 qershorit 1980, Kokaj, në të cilin takim ishin të pranishëm: Isa (Kokaj)e Nexhat Rrustemi (Shpëtimi)dhe Kemajl (Mali)e Naim Kurteshit(Kuqeziu) pëmes Nevzad (Furtuna) e Abdurrahim Isufit (Sokrati),Nijazi Ramadani "Komiti", Ismajl Berisha(Vlora), Munafer Ahmeti (Munoja) dhe Musa Haliti "Rrufeja". Pas një darke që shtroi familja e Isah Rrustemit në Kokaj, shtruam nevojen e një organizmimi më të kordinuar për të pasur një bashkërenditje e përgjegjësi në bashkveprimtari ilegale të organizmimit në grupe 3 opo 10 anëtarësh me një program e statut gjithëpërfshirës dhe të integruar në Lëvizjen kombëtare ilegale të atyre viteve. 
Fillimisht propozuam dhe hartuam një rend dite pesë pikës të cilat i lexoi Abdurrahimi që zotonte një oratori të mirë, kurse procesmbajtës ishim ne që atyre viteve ngjarjet ditore më të rëndsishme shkollore e veprimtaritë tjera jetësore. Ideja ishte që të shënojmë si një koncept bazë për të hartimin e një programi dhe statuti pune për të ardhmën. 
1. Lufta jonë politike dhe atdhetare për çlirim kombëtar ( Koncepi politik) 
2. Formimi i një grupi të tipit gueril me karakter të shpëtimit kombëtar.(Celula jopartiake) 
3. Plani dhe programi i grupit gueril. (Programi dhe statutit). 
4. Qëndrimi unik ndaj pro dhe kontra pushtuesit, dhe popullit.(Deklaratë politike) 
5. Nxjerrja e fletushkës "Ushtima e maleve", 
Kokaj, më 04 qershor 1980. 
* Pragami nismëtar dhe deklarata politike: 
I. Programi i grupit nismëtar, hartimi i një programi praktik pune që do të jetë bazë që të mbahet në konsipracion të plotë (fshehtësi), ku përfshihen veprimatria politike e organizative si një front i përbashkët gjithëkombëtar me statut e progra jopartiak. 
II. Formimi i një elite(grupi) për kordinimin e kunëve organizative s një lëvizje kombëtare për çlirim, duke mos përjashtuar luftë e armatosur si vazhdim i një lufte të gjatë çlirimtare të popollit për liri dhe pamëvarësi.. Njëkohësisht do të mbështes Republikën e Kosovës si shtet i barabartë me të tjerat shtete... 
III. Konceptimi i një parimi bazë për veprimtarinë tonë drejt bashkimit(integrimit) kombëtar..\ 
IV. Fuqishëm mbështësim programin e LSHP, Kuvendin e Junkut, dhe Konferencn e MUkjes dhe të Bunjajt dhe luftën e gjatë të popullit tonë me penë e pushkë për liri dhe pamëvarësi kombëtare. 
V. Integrimi i grupit në një front të përbashkët me qëndrime unike ndaj çështjes kombëtare të pazgjidhur..veprimatria unike ilegale e të gjirha forcave atdhetare. 
VI. "Ushtima e maleve", të jetë si organ informativ, politik ,... 
Miratuar më 04 qershor 1980, Kokaj, Gjilan, Kosovë 
Pas aprovimit të rendit të ditës nga përfaqësuesit e pranishmit, biseduam edhe për planet e nxjerrjes së fletushkës "Ushtima e maleve", si organ i grupit. Fillimisht, diskutoi Isah Rrustemi " Shokë numri i parë fletushkës "Ushtima e maleve", po botohet në kuader të 100 vjetorit të Lidhjesë sh. të Prizrenit, atëherë kur edhe u lëshuan rrezet e para për liri, çlirim e bashkim kombëtar të vilajeteve shqiptare në një shtet të pavarur kombëtar dhe bashkimit të forcave në mbrojtjen e atdheut të pushtuar nga Osmanet dhe synimet grabitçare të më vonshme prej shovenistëve të Ballkanit. Pasi që më kalohet fjala te unë (Nijazi Ramadani). 
Shokë. Historia e popullit të Kosovës dhe e kombit është plotë ngjarje të lavdishme dhe shembuj të shkëlqyer vetëmohimi dhe heroizmi në luftën për çlirim... një shembull mund të jemi edhe ne me veprimtarinë tonë". Pastaj, folën edhe Abdurrahimi, Kemajli, Ismajli, Nevzadi, Nexhati, etj, duke marë për obligim dhe detyrë punët në përgaditjen e gazetës "Ushtima e maleve". 
Materialet e dërguar për numrin e parë nga "Shpëtimi","Komiti", "Kuqeziu", "Furtuna", i korrektoi dhe daktilografoi: Shpëtimi me makinën e tij, të sjell nga babai i tij, i cili punonte përkohsisht në Gjermani dhe nga "Komiti" me makinen e shkrimit të Musa Halitit, i cili kishte siguruar se makinan e kishte sjellë babai i tij (Musës) nga gjermani ( nga një takim pune në lokalet e shkollës fillore "Liria" në Kokaj nga Nexhati. Musai, unë(Nijaziu) dhe Isa. Veprimatria ilegale fokusohet në vetëdijësimin dhe ngritjen e nivelit dhe ndërgjegjjes kombëtare si përmes literaturës historike, letrare dhe artistike me efekte publicistike, si gazeta "Liria", "Zëri i Koosvës", Ushtima e maleve"( si organ i yni), botimet: " Me pushkë e pend për lri e pamëvarësi"," Shota dhe Azem Galica"( autorit Haxhiu), romani "Mic Sokol" , S.Godos, "Këngët e lirisë", grup autorësh, gazeta "Shqipëria e re", e tjerë. 
Përmbajtja e Ushtimës maleve, numri i parë kishte të përfshirë në balinën e saj, një gravuar të punuar me temë Qëndresa nga "Guri", pasonte me poezi si himni "Kosova" të Asdrenit, poemën e Mitrush Kutelit, "Kosova", trajtesat historike "Me pushkë e penë për liri dhe pavarësi, Lidhja shqiptare e Prizrenit, Lufta për autonomi dhe pavarsi kombetare 1910-12, Luftat Ballkanike, Konferenca e Londrës, Parisit dhe Versajit( Komiti, Shpëtimi, "Furtuna", "Kokaj") . Cikël me krijime letrare nga "Kuqeziu", "Komiti", "Shpëtimi", e tjerë. Edhe një takim përbullës em rastin e promovimit të numrit të parë dhe prgaditjes së numrit të 2(dytë) të mbajtur në Livoç të Ultë, rezultoi me shpërndarjen e redakësisë dhe udhëheqjesë së grupit për të punuar pamëvarsisht dhe me strukrura të ripërtrira apo me shuarjen e tyre, përshkak të konspiracionit me një vendim unanim të pranishmëve. 
Arrestimet, bastisjet, burgosjes dhe procesi gjyqësor ndaj Grupit ilegal dhe fletushkës "Ushtima e maleve" 
(Plotësohet nga të dhënat e grumbulluara prej grupi ilegal (gueril): 
Nexhat Rrustem(Kokaj), i arrestuar dhe i burgosur me këtë rast, i akuzuar si një nga oraganizatorët kryesor i liruar në munges fakteve. 
Nijazi Ramadani(Kokaj), i arrestuar me 24 korrik 1981,i akuzuar si një nga oraganizatorët kryesor dhe i torturua sikur shumica e anëtarëve të grupit dhe, i denuar me burgim me 1 gusht 1981, në procesin gjyqësor ndaj grupit ilegal dhe "Ushtoimës maleve", pas mbajtjes në procesin hetues ndaj grupit dhe "Ushtimës maleve", detyrohet që vitin e tretë t'i nështohet provimeve të klasës për shkak se procedurat hetuese nuk e lejuan të ketë qasje në shkollim të rregulltë, më në fund shpallët i pa vajshëm në munges provava. 
Musa Haliti (Kokaj) i arrestuar, bastiset shtëpia dhe i akuzuar pë veprimtari të organizuar në grupin ilegal dhe gazeten "Ushtima e Maleve". Lirohet të gjithë sikur edhe shumica e të rinjëve të trajtuar të tjerët në mungesë të dëshmive mbi të cilat akuzohen, nuk arritën ta "kapin" as një fletë, as eksemplarë të gazetës të cilat janë mbledhur pas leximit nga Nexhati, Nijazi, Isa dhe Musai. 
Kemajl Kurteshi, i arrestuar dhe i burgosur, lirohet si i dyshuar për veprimtari të organizuar i akuzuar si një nga oraganizatorët kryesor.. sigurimi jugosllav si të dyshuar në lidhje me grupin dhe fletushkën ushtima e maleve dhe botimeve tjera, të "nacionaliste e seperiste", janë marrë në polici edhe Selajdin Abdullahu, Sadik Haxhiu, si edheAbdurrahim Isufi(Gjyrishecë) i trajtuar nga sigurimicat, por më vonë lirohet si i dyshuar për veprimtari të organizuar. Ismajl Berisha (Svircë) i ndaluar nga policia ushtarake sa ishte ushtar në marinën ushtarake dhe më vonë i liruar, sikur edhe Naim Sahiti (Budrikë), i cili ishte i vetmi nga të gjithë grupi që arratiset në botën e jashtme. 

Gazetë e pavarur e Kosovës lindore, "Ushtima e Maleve", Nr. 3, 4, 5,.. Kokaj, Gjilan, 1998~2001

Akti. i rifillimit me botimet e shkrimeve enciklopedike të qershorit të vitit 1998, pas daljesë në skenë të UÇK-së dhe aletëve perendimor, duke sjell botimin e veçantë:" Kosova dhe vetëvendosja","Ushtima e maleve", Tiranë, 1998, pastaj rifillimin në vitin 2000, kur është "datëlindja e saj e dytë" apo "ringjallja e saj" e rifillimit të punës së saj, publicistkë, "Golgota e fundit", botim special nga "Ushtima e maleve". 
"Ushtima e maleve", edicioni i tretë nga janar /prill 2001, me botimet e veta ka sjell materiale ekskluzive: Informacine-lajme, aktualitete nga zhvillimet në Kosovën juglindore ( Lugina e Preshevës dhe Maqedonia perendimore), duke sjellë krijime dhe shkrime publicistike dhe të huazuara apo të përkthyera nga mediumet më të ndryshme të botës, si dhe ka për qëllim krijimin e një transverzale për qasjen dhe integrimen e shqiptarëve dhe të tjerëve ne sferat e zhvillimeve shkencore historike-aktuale me dëshmitë, faktet dhe zhvillimet më të rëndësishme globale dhe mbarë shqiptare.me të gjitha zhanret e shkrimeve gazetareske, duke përfshirë editorialin, komentin, replikën,reportazhin, përshkrimin, skicën,fejtonin etj. Gjatë veprimtarisë së saj, si një nga mediumet evetme të shkruara nga ky rajon i trazuar nga konfliktet e armatosura të shkatuar nga pushteti okubues dhe gjenocidial i Millosheviqit. "Ushtima e maleve", si mdium i shkruar e përkoshmja "Ushtima e maleve", ku përveç editimeve informative, aktualiteteve, art-kulturore,historike, enigmatike, fejtonistikë, ku u boton artikuj të ndryshëm dhe shkrim letrare dhe publicistike. Aty botohen shkrime nga më të ndryshme të redakuar Nijazi Ramadani, redaktor përgjegjës, menaxher: Fatmir Arifi, përgaditja teknike, Arbëresh Dalipi, të cilët me punën e tyre vullnetare pos rreshtimit nën obrrellen çlirimtare si luftëtar të lirisë, kontribuan që shkrimet aktuale t'u ofrohen para lexuesve edhe në vijat e frontit të rezistencës së armatosur të UÇPMB-së dhe UÇK-së të botuar në përkohshmja mujore "Ushtima e Maleve" në vitin 2001/2002, Nr. 03, 04, 05, 06( dy numrat e parë ishin botuar me 4 qershor 1980 / 15 janar 1981), ku e ka pasqyruar edhe zhvillimet aktuale, politike, kulturore, historike, letrare të atyre viteve të cilat patën përfshirë rajonin si Kosovën dhe ish Jugosllavinë Jugore, të viseve shqiptare të aneksuar pas Kongresit të Berlinit, Konferencës së Shën-Stefanit, Lidhjes Sh. të Prizrenit, Luftrave Balkanike, Jugosllavisë së Versajit 1919, si dhe të ripushtuara edhe pas Lftës Dytë Botërore.Në këtë gazetë është botuar gjithçka drejt për së drejti dhe nga dorëshkrime. Kjo gazetë është mbajtur me punë, përkushtim dhe seriozitet. Dalja e kësaj të pëkohshme ka pasur misionin e shtypit të lirë dhe të pavarur para lexuesve të shtresave të ndryshme.

Nga Nijazi Ramadani

30/05/2009 - 09:07:07 | Komente: 1 | Shikuar: 4283 | Print | Email | Lart
« Para | Tjetra »
Komentet

 1. Postuar nga: Musa Haliti

  Plotësim sipas kujteses se Musa Halitit: 
  Nexhatin, ne bashkëmoshatarët e tij dhe ma të moshuarit e fshatit e njohim si një djalosh i urtë dhe nxënës shembullor. Pas shkolles fillore që e ndoqi si gjith ne, ne Kokaj, Llovcë e Pogragjë, vazhdoi shkollen e mesme ne Gjilan. Qysh si i ri 16 vjeqar u angazhua bashkë me bashkëfshatarët e tij, Isën, Musën, Njiazine në lëvizjen për çlirimin e Kosovës duke qenë antar aktiv i Grupit Gueril te formuar pikërisht në Kokaj me iniciativën e Ises dhe disa shokëve të tjerë. Ai e redaktoi dhe e shtypi me makinen e vet të shkrimit fletushkën e grupit «*Ushima e Maleve*» në të cilën shkroi edhe disa poezi e shkrime historike mbi shqiptaret. Nxënës i shkollës së mjekësisë në Prishrinë ishte pjesmarrës aktiv i demostratave te 81-tes. U persekutua nga regjimi serbo-jugosllav si shumë antarë tjerë të grupit dhe shumë të rinjë tjerë kosovar.

Shkruaj koment
 

Komentet mund të postohen nga:
(1) anëtarët e blogut, duke loguar në formën e vendosur në anë (regjistrohuni këtu nëse nuk jeni).
(2) jo anëtarët, komentet e te cilëve publikohen pas aprovimit

- See more at: http://gazetakritika.net/Forumi/Doreshkrim.

Customizing and Personalizing My Site

I might not want a large amount of text on my home page if I want to guide visitors toward my other pages. Instead of text, I can add photos or interesting links. One of the first things I would want to do is choose a template that reflects what my site is all about. Colors and themes are a great way to reinforce the message and purpose of my site.

Behind the Scenes of My Home Page

                                                           Arben Ramadani

                          Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Arben Ramadani

Arben Ramadani.130X97.jpg

Emri:Arben
Mbiemri:Ramadani
Lindi më:13 qershor 1981
Vendlindja:Kokaj,Gjilan
Vdiq më:19 maj 2000
Vdiq në:Bondsteel (Sojevë)
Profesioni:student

Arben Ramadani[1] u lind më 13 qershor 1981në fshatin Kokaj, të komunës së Gjilanit, nga babai Sadiku dhe nëna Rexhija, në katundin Kokaj, ishte biri më i madhi, pas tij mbetën në jetë vëllai Adnani, Mejdiu, Qahili dhe Fatlumi, si edhe dy motrat Zjaverja dhe Fitorja[2]

 

 

1 Familja]

Me 13 qershor 1981, familjes Ramadani në fshatin Kokaj, Komuna e Gjilanit iu shtua pos një bir i penës e krahut edhe i pushkës, djalin të cilin e pagëzuan me emrin Arben, ky një trim i Kokajve, u rrit dhe u shkollua i edukuar në frymën atdhetare dhe patriotike, e që më von do të hynte në historin më të re Kosovës, ku dhe do te luante nje krah të rëndësishem në të gjitha luftërat që nëpër të cilat kalonte shqiptaria, sikur edhe pjesa e Kosovës lindore prej viteve 1997-2000. Ky eshte Arbeni, biri i Sadikutt dhe Rexhijes është rritur dhe shkolluar në një familje me gjendje të mesme sociale dhe me traditë bujare dhe atdhetare. Arbeni, pak ditë pas lindjes së tij, iu arrestua xhaxhallaret e tij, si dhe njëri nga ata të shtatit prej tyre edhe është burgosur për veprimtari ilegale, shkrime dhe botime politike për bërjen e Kosovës Republikë. Arbeni, ende pa i mbushur gjashtë javë nëna dhe gjyshja e tij (Arbenit), gjtë pastisjes nga ana e eskortës së milicisë dhesigurimcave, të cilin pasi kishin zgjuar me të dëgjuar rapllimën e bastisjeve milicore, ishte zgjuar dhe në shenjë proteste me atë zë që kishte, Arbeni i kishte irituarSUP-ovcat, të cilët kishin urdhëruar ta nxjerrin jashtë shtëpie. Fati që në mbrëmjen e fundit ishte shkruar e lexuar në ditar dhe materilat e fletushkësUshtima e Maleve, që për fatin e asaj(shkrimet), edhe pse pati rastin bashkë me djepin të shpëtoi materalet që mos të bien në duart e tyre dhe një kohsisht shpëtuan babai edhe xhaxhallarët e tij. Njëri nga ata (Haziri) ishte jashtë në Zvicerr(St.gallen) me punë të përkohshme, i cili edhe i kishte sjellur disa botme që pas ngjarjeve të praneverës së '81-shës. Ato botime të atyre viteve ishin bërë si armët e kohës së parabrioneve. Mirëpo, pos të tjerësh, në mungesë të provave pas disa muajëve bënë që të lirohen. Mirëpo, ato letra nuk arritën të botohen deri pas 20 viteve më vonë në numrin 4-të të saj në mars-maj 2001, në revistën me të njëjtin emër edhe pse jetë shkurtur, u botuan ashtu si i pati kënduar ai vetë më vonë. Gjithë ajo punë ishte bërë te koka e Arbenit, duke e përkundur dhe kënduar si ninula djepi. Më 24 korrik të vitit 1981, kur ishte rrethuar nga forcat milicore familja e tij nëKokaj, atë pasdite, kur po e bastisinin shtëpinë e familjes Ramadani, nena e tij, duke e marre me djepi Arbenin pesjavësh arrijnë të nxjerrin jashtë edhe ditarin dhe materialet e përgatitura për botimin e gazetës "Ushtima e maleve", nr.II/81[1]. Nga dyert e kësaj shtëpie kanë dalë edhe babgjyshi Ramadani, i mbytur në tortur nga bullgaret (1918) si dhe për heroizmat e familjes së tij (Hazir Haziri, Idrizi, Dauti dhe mësuesiMustafë Koka ), nga të cilët qysh herët i kishte kuptuar rrëfimet për shtegun drejtë lirisë.

Arbeni u rrit në frymën atdhëtare të brezit të tij të pavarësisë, duke u mishëruar nga rrëfimet e babagjyshit. Këto ndikuan në mënyrë të fuqishme në formimin e vetëdijes dhe kakarakterit të tij prej një luftëtari të kalitur edhe pse teper i ri, u rreshtua në moshën 17-vjeçare në luftën e fundit të UÇK-së. Ndërkaq, prej lindjes së tij, më 13 qershor 1981, ndikuan fuqishëm edhe ngjarjet e vitit 1981, ku u rreshtuan bijtë e bijat më të mira të këtij populli si edhe të përkrahur nga familja e tij edhe pse nga ana e sigurimit serb përcillëshin këmba këmbes, si te rrezikshem për pushtetin okupues. Disa nga xhaxhallarët familjaret u burgosen si dhe u torturuan mizorisht. Arbeni ishte besnik me zemër të pastër, i heshtur por energjik, i dashur, i buzëqeshur si gjithmonë me të gjithë, por nuk i duronte padrejtësitë, luftonte gjithmonë kundër saj.

Kokaj vija kufitare.952X454.jpg

2 Shkollimi dhe stërvitjet

Arbeni qysh i ri, në shkollë të mesme teknike, drejtimi i tekstilit përballet me pushtuesin serb në demostratat e viteve 1989-1992 për të shfryrë urrejtjen e madhe ndaj robrisë së tyre, përkunder rrezikut që i kanosej. Me pas, fillon veprimtaria e tij aktive për t`u stërvitur në përdorjen e armëve të ndryshme e që shquhet teper për shkathtësitë që posedonte. Në ditarin e tij të luftes ai shkruante se: Gëzimi më i madh ishte kur hynim me muncion në Kosovë, nuk ishim duarthatë e une ishta vetem një krah i saj i thjeshtë. Edhe pse i ri, kisha vendosur të luftoj për lirinë e vendit. Pas fillimit të bombardimeve, kur në Kokaj kishte hyrë me forca të mëdha ushtarake makineria serbe, ai vendosi që me Agronin të shkojnë në stërvitjet ushtarake nga ai prapë kthehet sërish maleve të Karadakut në sektorin e logjistikes, porta. Ai, derisa ishte në radhet e UÇK-së ka kryer detyrën e korrierit në përcjelljen e eprorëve të lartë të UÇK-së në mesin e të cilëve edhe drejtuesit politik të QPK-së e të Këshillit politik të UÇK-së, të cilët i kishin premtuar se pasi të përfundojnë luftën do të bëhen mësit për t'ia gjetur një bukuroshe, siç ishte edhe ai vetë. Pastaj u angazhua në ndërlidhje dhe në logjistikë, furnizimin me armatim, ofrimin e ndihmës në bartjen e paisjeve(përforcues) për Radio Kosova e Lirë së bashku me dajen e tij, Ibrahim Fejzullahun, tashmë dëshmor i lirisë, etj.

3 Rreshtimi në rradhet e para të UÇK-UÇPMB-së 

Komandant i ZOP të UÇPB-se, Mustafë Shaqiri - Shpëtimi ndër tjerash thekson se Arbeni i Kokajve, gjate vietëve 1998-1999, i bashkohet njësitit të Preshevës për të luftuar dhe dhënë hakun armikut serb, për ta mbrojtur nga bandat serbo-çetnike pjesën e okupuar të Kosovës Lindore me rastin e varrimit të tij. Kështu, ai u siguroi armatim të duhur luftëtarëve të Preshevës e të Bujanocit. Arbeni, më 19 maj, qëllohet për vdekje nga plumbat e armikut. Ashtu të plagosur, shokët e tërheqin deri në pikën Apokalips  KFOR-it në Pogragjë . Përkundër përpjekjeve të KFOR-it për t`ia shpëtuar jetën në Sojevë  Ferzaj, sytë e tij perëndojnë përgjithmonë për të mos vdekur kurrë. Sot eshtrat e tij pushojnë në vendlindjen e tij, në Kokaj, ku presin të prehen të qetë në dheun e Arbrit atëherë kur do të realizohet amaneti i tij për liri dhe paqe të plotë.

Arben Ramadani

4 Përkushtimet në përvjetoret e rëniesë

UÇPMB- ja ishte vazhdimësi e UÇK-së në të cilën u bashkangjitën djemtë më të mirë të atdheut, prandaj edhe vepra e tyre e pavdekshme është, siç janë edhe ata vetë të pavdekshëm me gjakun e derdhur për lirinë e shtrenjtë, pra gjaku i tyre i derdhur në shumë beteja të luftës së fundit të UÇK-së dhe të UÇPMB-së, u lexua testamenti te pllaka përkujtimore në Kokaj, pasiqë u bënë vizita dhe homazhe nga Shoqata e veteranëve, bashkëvendasve dhe bashkëluftëtarëve, në organizim të SHVL sëUÇK-së e UÇPMB-së ngaNazmi Hajdini, kryetar. Një varg lutje të ndryshme në shenjë të kujtimit të rënëve dhe betejave të bëra të asaj lufte për lirimin nga okupimi i vendit, sikur gjithandej, edhe të kësaj pjese juglindore. Pas kësaj lufte, meditonte, si gjithnjë, Agroni: Sikur të na mungonte shpresa se një ditë vendi s'do të ketë lirinë, vërtet jeta jonë nuk do të kishte kuptim, edhe terri po të mos kishte fund, për ai do mbetej ag e terr i tme-rrshëm, që si i pamëshirshëm, do të sundonte jetën tonë.5 Fundi i fundit është fund që ka kuptimin e mbarimit të një çështjeje. Logjika do të merrte formën e realitetit objektiv me thënien e mençur: Më mirë një fund i tmerrshëm se sa një tmerr i pafund, i apostrofoi bashkëluftëtari i Arbenit, për të vazhduar :Mos harrojmë pra, tri shprehje: tmerrin, fundin dhe shpresën. Ishte ky mesazhi që u përcoll me rastin e përkujtimit të pesë vjetorit të rënies së këtij, pjesëtari të dy luftërave çlirimtare nga okupimi serb. Vegullonin figurat e ndritura, sa ishin duke folur për motmotin e fundit të shekullit të kaluar, si hijerëndë e i papërkulur, orator i mirë, i papërtuar, përmendi përballimet: tmerrin e dhunës, tmerrin e vrasjeve, tmerrin e shpërnguljeve dhe emigrimeve si dhe dëbimin e tmerrshëm të shqiptarëve atëherë e tash. Në fjalën e tij, Agron Fejzullahu me këtë rast, vuri në spikamë virtytet e larta prej luftëtari, të dëshmorëve. Ai ka porositur se ata që dinë të çmojnë sakrificën më sublime për liri, paqe, përparim dhe integrim nuk do të shuhen kurrë. Kjo dëshmon se populli është për t'u përmbushur amaneti e atyre dhe vetëm kur të përmbushet ky amanet, ata do të prehen në tokën për të cilën ranë.Bashkëluftëtari i Arbenit, Nasuf Zeneli, kujton se ai si çdo i ri, shkojnë ne Shqipëri për stërvitje për t'u kthyer më vonë me njësitin e tij përmes Maqedonisë në zonën e tij. Arbenin e gjejmë me njësitin e tij, duke operuar maleve të Karadaket. Ndërsa Agron Fejzullahu, një nga bashkëluftëtarët e tij të pandashëm deri në ditën e fundit thotë : Arbeni ishte ushtar i heshtur, besnik dhe i përmbajtur që shquhej për guxim dhe kryerje të detyrave ushtarake. Duke qenë në radhët e para nga ata të luftëtarëve të Lagunës, ai ra dëshmor i parë duke kaluar zonën kufitare, derisa ishte me njësitin e tij. Ai ishte me zemër të pastër, energjik, i dashur, i buzëqeshur me të gjithë, por nuk i duronte padrejtësitë, luftonte gjithmonë kundër sa. Arbeni u rrit në frymën e kërkimit të dritës së lirisë, duke e shprehur edhe në krijimet e botuar në vargje si dhe urrente robërinë. Arrestimet, burgosjet dhe persekutimet, në verën e 1999, te Penda e Rahovicës së Preshevës nga njësitet paramilitare serbe, që tashmë ishin futur në milicinë e Serbisë, ndikuan fuqishëm në vetëdijen, virtytin dhe karakterin e tij prej një luftëtari të paepur. Arbeni që në bankat e shkollës përballet me pushtuesin. Si pjesëmarrës në protesta, ai shfryn mllefin ndaj atyre që kishin shtypur, vrarë dhe burgosur popullin e tij. Ishte i vetëdijshëm për rrezikun që i kanosej. Kur lufta po trokiste në derë, ai i përgjigjet dhe futet në Lëvizjen atdhetare pa u hamendur. Edhe pse i ri, Arbeni kishte vendo-sur të luftojë për lirinë e atdheut. Në stërvitjet për përdorim-in e armëve të ndryshme shquhet për shkathtësitë. Stërvitjet në Elshan dhe në Meken e Arbërisë e kalitën edhe më shumë, nga ku kthehet sërish maleve. Radhitet në logjistikën e Zonës në njësitin, i cili furnizonte luftëtaret e lirisë me armatim. Arbri i njihte mirë të gjitha shtigjet e maleve të Karadaket. Kushedi sa herë kishte kaluar me karvanin e gjatë, të ngarkuar mirë, për ta drejtuar kah shokët, të cilët e prisnin, ku derisa ishte në radhët e saj, Arbeni kishte bërë edhe detyrën e korrierit, duke përcjell eprorët e lartë në mesin e të cilëve edhe ish-drejtues të lartë të KP dhe të Shtabit të UÇPMB-së. Me rastin e përvjetorit të rënies së tij këta eprorë, gjithmonë përmendin të bëmat e tij. Në pranv-erën përmbyllëse të këtij mileniumi, ai shkonte drejt përjetë-sisë, shkonte dhe bashkohej me të tjerët, duke i dhënë hakun armikut, i cili pas tërheqjes ishte barrikaduar në tokat tona, në pjesën lindore në Luginë. U vë në mbrojte të popullatës së kësaj ane, duke u dalë përballë bandave kriminale të pozicionuara në pjesën lindore. Arbeni u solli armatim të mjaftueshëm shokëve-luftëtarë të tij. Ende pa i mbushur të nëntëmbëdhjetat, i lindur, si hasreti i gjyshit, dhe nxënës i mësuesit të parë, në maj, sapo ishte mbushur mali me gjethe, sapo krisi pushka e parë e lirisë në Lagjen e Zahirëve të Sllubicës, te Kodra e Garës, në trekëndëshin e prerë padrejtësisht, në luftën e pabarabartë qëllohet për vdekje nga plumbat e armikut. Përkundër përpjekjeve të paqeruajtësve për t`ia shpët-uar jetën në Sojevë, mbyllen sytë e tij përgjithmonë për të mos vdekur kurrë. Te Lisi, në Rup, te vendi Guri i varreve, në Kokaj pranë pllakës përkujtimore të gjithë mblodhën për çdo vitë për t'ia dhënë lamtumirën e fundit amshueshmërisë dhe lindjes së tij. Ai nuk prehet i qetë në dheun e Arbërisë deri atëherë kur do të bëhet realitet amaneti i tij për liri dhe paqe. Arbeni me 19 maj, qëllohet për vdekje nga plumbat e armikut. Ashtu të plagosur, shokët e tërheqin deri në pikën Apokalips e [KFOR]-it në Pogragjë Përkundër përpjekjeve të KFOR-it për t`ia shpëtuar jetën në SojevëFerzaj, sytë e tij perëndojnë përgjithmonë për të mos vdekur kurrë. Sot eshtërat e tij pushojnë në vendlindjen e tij, ne Kokaj, ku presin të prehen të qetë në dheun e Arbrit atëherë kur do të realizohet amaneti i tij, për liri dhe paqë të plotë[1][2]UÇPMB- ja ishte vazhdimësi e UÇK-së në të cilën u bashkangjitën djemët më të mirë të atdheut, prandaj edhe vepra e tyre e pavdekshme ashtë, siç njanë edhe ata vetë të pavdekshëm me gjakun e derdhur për lirinë e shtrenjtë, pra gjaku i tyre i derdhur në shumë beteja të luftës së fundit të UÇK-së dhe të UÇPMB-së.

5 Memoriali Arben Ramadani

 • Shtëpia në Kokaj, ku ka lindur dëshmori Arben Ramadani në Kokaj [Gjilan]/Kosovë, do të kthehet ne muze, dhe pas renovimit do të ekspozohen në ditët e festave kombëtare dhe përvjetorit të pavarësisë së plotë të shtetit të Kosovës.
 • Pllaka përkujtimore e Arben Ramadanit e shpalosur në përvjetorin e parë të rënies, si dhe një rrugë në Lagjen Arbëria Rr.Lidhja e Prizrenit të GjilanitArben Ramadanimban emrin e tij.
 • Rivarroset në Varrezat e dëshmorëve në Gjilan te Memoriali i të rënëve me 28 nëntor 2011, Gjilan.

6 Bibliografia e botimet

7 Lidhje të jashtme]

[5][[6]].

 1. ^ [[7]]
 2. ^ [[8]]